MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

“Vi behöver inhemskt cement”

Magnus Persson i intervju
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skanskas nya vd i stor intervju.

Sverige behöver inhemsk produktion av cement. Det säger Skanskas nya vd Magnus Persson i en intervju med Byggvärlden.

–Ser man till samhällsbyggnadssektorn och faktiskt även industrin så är vi beroende av en stabil och inhemsk försörjning av cement. Det går inte att förlita sig på import när det handlar om en så pass samhällskritisk produkt. Det talas mycket om träkonstruktioner nu, men det kan inte ersätta betongen, båda materialen behövs, säger han.

Han påpekar att cementen stor klimatpåverkan, men att Cementa jobbar på att minska den.

Seger för Cementa

-Vi på Skanska jobbar aktivt med att optimera betongkonstruktionerna, minska cementandelen och hitta andra bindemedel, säger Magnus Persson.

Efter 25 år på Skanska i en rad olika roller tillträdde Magnus Persson vid årsskiftet som ny vd på Skanska Sverige.

– Jag vill öka takten i hållbarhetsfrågorna och driva på klimatomställningen ytterligare. Våra mål ligger fast, vi ser till hela vår värdekedja och vi ska vara klimatneutrala 2045. År 2030 ska vi ha halverat våra utsläpp jämfört med 2015. Anledningen till att vi kan lägga in ytterligare en växel inom det här området är att vi vet mycket mer i dag. Vi har genomfört pilot- och spetsprojekt och detta kan vi använda i samtliga våra projekt. Men ska vi lyckas med halveringen måste vi också hitta nya lösningar, både vad gäller material och metoder, säger han till Byggvärlden.

Läs hela intervjun här!

Läs mer