Byggsystemet består av till exempel pelare, gångar, balkonger, golv och väggar. Det är utvecklat och anpassat för framtida demontering och återmontering enligt byggnormen TEK 17, som trädde i kraft den 1 juli förra året. TEK 17 har kravet att byggnader ska konstrueras så att de senare kan demonteras och att material och byggnadsdelar ska kunna återanvändas.
Återvinningsgraden det nya byggsystemet ligger på upp till 90 procent direkt återanvändning och 10 procent återanvändning, kostnadsökningen kommer att vara mycket begränsad.
-Det handlar om mindre anpassningar jämfört med dagens produktion. Vårt byggsystem är ett hybridråbygge som tar det “bästa” från gjutna konstruktioner och betongelement in i ett eget återanvändbart byggsystem. Detta ger stor flexibilitet för kunden, eftersom vi styr hela värdekedjan själva, från design, tillverkning i fabrik och utförande på byggarbetsplatsen, säger Jan Otto Honsrud, teknisk chef på Con-Form.
Con-Form har också utvecklat och testat ett bultat byggsystem för stål, anpassat till deras betongsystem, där fästpunkter och stålprofiler är demonterbara. Återvinningsgraden det bärande stålsystemet är upp till 98 procent.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.