MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Energi lagras i cement

MIT-forskare ska lagra enorma mängder energi i cement.

MIT-forskare ska lagra enorma mängder energi i cement.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Ny forskning från MIT och Harvard.

En grupp forskare och ingenjörer från MIT, Massachusetts Institute of Technology, och Harvard University i USA, har tagit fram ett nytt material av cement, salt, vatten och så kallad kimrök – som Dödahavsrullarna skrevs med. Det skriver Illustrerad Vetenskap som kallar det för ett supermaterial. Materialet ska kunna ladda din bil medan du kör eller förse ditt hem med elektricitet utan att vara kopplat till något elnät.

Hur mycket energi en kondensator kan lagra beror på de båda ledande plattornas ytarea, mellan vilka elektriciteten lagras. Ju större plattor, desto mer energi. Forskargruppen har hittat ett sätt att expandera detta koncept. Deras superkondensator består av ett cementbaserat material, som tillsätts med kimrök med en ovanligt hög inre ytarea.

Genom att tillsätta kimröken i en cementblandning och låta den härda bildas ett tätt nätverk av ledande material i en volym – som mellan de båda plattorna i en vanlig superkondensator.

Nu har forskarna tillverkat en superkondensator som är drygt en centimeter diameter och en millimeter tjock, som kan laddas med en spänning på en volt. I ett försök kopplade de ihop tre av kondensatorerna, som fick en lysdiod på tre volt att tändas. Forskarna har räknat ut att ett betongblock på 45 kubikmeter kan ha tillräckligt stor kapacitet för att lagra drygt tio kilowattimmar energi, vilket motsvarar den genomsnittliga dagliga elförbrukningen i ett hushåll.

Läs artikeln i Illustrerad Vetenskap!

Svenska byggprodukter lagrar biokol

Plast blir cement!

Läs mer