– Det är troligen första gången den här lösningen används, säger Fredrik Bergfeldt, projektledare för design på COWI på Västlänkens entreprenad E05 Korsvägen, på cowi.se.
Valv har i årtusenden använts för att bära upp broar och tunnlar. En rundad form som med fysikens lagar klarar tung belastning. Men vid Korsvägen är berget för grunt för att skapa de klassiska bärande valven. Lösningen? Betongpelare som avlastar konstruktionen.
– Genom att använda betongpelare istället för bergpelare minskar vi sprängningsarbetet, vilket minskar både miljöpåverkan och kostnader, säger Fredrik Bergfeldt.
Berget i området är ovanligt hårt och ställer till utmaningar. Det som gör arbetet unikt är kombinationen av hård berggrund och den nya tekniken.
Stationen vid Korsvägen byggs till stor del under jord. För att hantera de geologiska förutsättningarna skapas tre så kallade pilottunnlar.
– Pilottunnlar är de första tunnlarna vi spränger ut och fungerar som vägvisare. Vid Korsvägen blir resultatet två bergpelare som senare ersätts med betongpelare, säger Jonas Zachrisson, ingenjör på COWI.
I den mellersta tunneln gjuts en betongpelare från golv till tak. Samtidigt fylls naturliga håligheter i berget med en cementpasta för att stärka dess bärighet och vattentäthet.
– Tänk dig en disksvamp som får en tung last. Utan förstärkning skulle svampen tryckas ihop. Med cementpasta gör vi berget stabilt, beskriver Zachrisson.
Ett avancerat mätsystem med fiberoptik övervakar spänningar och belastningar i realtid för att minimera risker under arbetet. Lösningen har väckt intresse även utanför Göteborg.
– Jag tror att metoden kan få genomslag i framtida tunnelprojekt, till exempel Stockholms tunnelbana, säger Bergfeldt.
Förutom att vara en del av Västlänkens unika stationsbygge fortsätter forskningen vid Chalmers kring samverkan mellan berg och betong, där projektet ses som en innovativ modell för kommande infrastrukturprojekt.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.