Återvunnen betong håller samma kvalitet som vid traditionell produktion
Håldäck med återvunnen betong håller samma kvalitet som vid traditionell produktion. Det visar Byggelements tester.
– Det är både bra för miljön och ett effektivt sätt att hantera restmaterial från produktionen, säger Johan Seljeson, fabrikschef på Byggelements fabrik i Hallstahammar.
Vid betongtillverkning uppstår alltid ett visst materialspill. Byggelement har nu genomfört lyckade provgjutningar där spillet återvunnits och ersatt tio procent av ballasten i nya håldäck.
– Vi har en maskin på plats som först grovkrossar det överblivna materialet och sorterar ut armering och betong. Sedan krossas det ned i mindre fraktioner som man kan använda vid gjutning, säger Johan Seljeson.
Rena trissvinsten för Byggelement!
Håldäck tillverkas alltid i fullbredd och sågas sedan till rätt geometri. Därför uppstår mer spill än vid tillverkning av andra betongprodukter.
– Tanken är att i framtiden kunna etablera en krossanläggning på plats. Det skulle kunna ske exempelvis en gång om året. Vi är redo att börja återvinna när lagret av överblivet material blivit tillräckligt stort, säger Johan Seljeson.
Byggelements tester görs i samarbete med systerbolaget Swerock, men även fabriken i Katrineholm har börjat göra tester. Element som vid egenkontroll visat sig inte leva upp till Byggelements höga kvalitetskrav ska återvinnas på försök.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.