Finkst företag redo för industriell produktion.
Det finska företaget Carbonaides har utvecklat en metod som mineraliserar koldioxid i betong. Det förvandlar betongen till ett kollager.
– Vi har som mål att binda 500 megaton koldioxid fram till 2050 och vi ser inte några större hinder till varför det inte skulle ske. Vi har nått industriell skala och det finns en efterfrågan på den här produkten, säger Tapio Vehmas, vd för Carbonaide och ingenjör med bakgrund i Teknologiska forskningscentralen VTT, till Svenska Yle.
Företagets plan är att exportera moduler som kan levereras till betongproducenter runt i världen. En medelstor betongfabrik kan med den här metoden fånga in cirka 4 tusen ton koldioxid per år.
Carbonaides teknologi är avsedd för tillverkning av element i fabrik och man har precis nått full industriell produktion. När betongelementen har gjutits sätts de i ett förseglat rum dit man leder koldioxid som mineraliseras i betongen och binder cementen. Koldioxiden hjälper till att binda cementen bättre och förbättrar dess egenskaper så att det behövs 10–15 procent mindre portlandcement per ton.
Men en flaskhals återstår innan betongtillverkningen kan revolutioneras. Det är tillgången på tillvaratagen koldioxid. I dagens läge kostar EU:s utsläppsrätt mellan 80–100 euro per ton koldioxid. Den summan täcker inte kostnaden för att mineralisera ett ton koldioxid. Däremot är mineralisering med koldioxid lönsam inom frivillig utsläppskompensation.
Det som nu borde hända är att priset på utsläppsrätterna höjs så mycket att det skulle löna sig att fånga upp koldioxid i stor skala, tycker Tapio Vehmas. Då skulle Carbonaide inte längre köpa koldioxid, utan få betalt för att ta emot den.
Om några år är det tänkt att koldioxiden ska komma från inhemska källor såsom biogas- och avfallsförbränningsanläggningar. Men i dagens läge importerar företaget koldioxid från Centraleuropa.
– Vi har räknat ut att om hela världens cementproduktion skulle använda vår produktionsprocess så kunde man fånga upp 1,5 gigaton koldioxid, säger Tapio Vehmas, till Svenska Yle.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.