MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Så gjuter du bäst på sommaren!

David Bogerius

Är det varmt ute när du ska gjuta betong finns en det en del saker du ska tänka på. Materialet påverkas av väder, vind och temperatur.

– Absolut, sommaren innehåller snabba väderomslag, det kan gå från varmt till kallt fort och ska du transportera betongen långt en varm sommardag så måste du ta hänsyn till det också, säger Peter Gustavsson, försäljningschef i region öst på Betongindustri.

Lyckligtvis finns det lösningar. Genom att tillsätta retarder i betongen går det att fördröja tiden innan betongen börja bygga struktur och “stelna”. Med den metoden är det möjligt att transportera betongen längre sträckor och även förlänga arbetsbarheten på betongen innan den börjar brinna, något som går snabbare i sommarvärme.

“Det kan gå från varmt till kallt fort”

Peter Gustavsson, Betongindustri.

– Ska du till exempel gjuta en större platta och kanske ska glätta den, så kan det till och med vara så att betongen är redo för glättning i ena änden medan du fortfarande lägger ut i andra änden, så du kan behöva mer personal än vanligt under sommaren, säger Peter Gustavsson.

Är det varmt och soligt behöver betongen både vattnas och täckas betongen för att fukten ska bevaras. Det kan också vara fördelaktigt att om möjligt skugga betongen. Då är det dock viktigt att skugga hela området så att all betong påverkas på samma sätt.

Är det väldigt varmt kan det vara nödvändigt att anpassa gjuttiden och göra jobbet på kvällen eller tidiga mornar då det är svalare.

Även vid blandning av betongen finns det en del att hålla koll på. Stenen och vattnet måste vara kallt på sommaren och när betongen ska pumpas så ger en mörk slang ger högre temperatur.

– Vi rekommenderar att använda rör så långt som det är möjligt och bara använda slang på slutet, säger Peter Gustavsson.

– Det är alltid bättre, oavsett väder eller årstid.

Foto: Åsa Karlström.

Läs mer