MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Årets första dag

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Åsa är tillbaka på jobbet och får tunneljobb.

Efter sjutton dagars härlig ledighet över jul och nyår var det dags att börja jobba igen. Jag åkte i lite extra god tid till fabriken ifall lastbilen, som också har haft semester, skulle vara svårstartad. Det var den inte utan den hoppade igång så snällt.

Dagens första lass blev sprutbetong till ett av stadens tunnelprojekt, lagom mjukstart tyckte jag som ju trivs i tunnlarna. Det stod ingen information på transportsedeln om var pumpen befann sig så jag fick åka ner och leta. Till slut tyckte jag att jag såg pumpen inne i ett tunnelrör men där stod det en slambil i vägen och den skulle stå där i åtminstone 40 minuter till sade han.

33 timmar sprutbetong!

Jag provade att backa in i ett annat rör och såg lampor långt bort, när jag kom närmare såg jag dock att det var en hjullastare. Ut till knutpunkten igen och då ser jag pumpen. En kollega står och lossar så jag får vänta en stund.

Det är relativt ofta så att det inte finns någon anvisning om var pumpen står när det är tunneljobb. Det är anmärkningsvärt tycker jag, fordon är alltid en risk. I synnerhet i tunnlar och att ha lastbilar körandes (eller backandes, ibland flera hundra meter) på måfå helt i onödan nere i tunnelsystemet kan knappast vara optimalt ur säkerhetssynpunkt.

Jag fick så småningom mitt lass lossat och föreslog för fabriken att jag skulle vända tillbaks till samma ställe direkt. Sprutbetongen innehåller ofta stålfiber och de bilar som har haft sådan betong måste skölja ur innan de får lasta betong utan stålfiber så därför fortsätter de ofta att köra samma hela dagen.
Det blev så att jag körde till just denna kund hela dagen.

Jobbet gick fint tills mitt sista lass då vi fick bekymmer med betongen så det blev upprepade stopp i pumpen. Stopp tar tid att åtgärda och jag som redan hade väntat en bra stund innan det var min tur att lossa hade dessutom mot slutet en betong som började bli för styv för att kunna pumpas.

Problemet var egentligen inte betongen, utan att ballasten (gruset) som användes hade en del stenar som var för stora vilket är något som ballastsäljaren ska se till att undvika. Det här är alltså inget fel som kan läggas på en enskild fabrik utan alla fabriker från alla betongleverantörer råkar ut för det här ibland.

Bortsett från det var det en bra start på “vårterminen”, hoppas ni också har fått en bra start på året.

Nära ögat i mörkret

Läs mer