MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Innovativ ytbehandling bättre för miljön

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

BMI Sverige, en av Europas största leverantörer inom tak, använder en ny innovativ ytbehandling på alla sina betongtakpannor.

Under flera år har BMI samarbetat med en av världens ledande kemikalieleverantörer. Resultatet är en ny ytbehandling som är mindre skadlig för miljön än tidigare. Ytbehandlingen kommer att användas på samtliga takpannor från varumärket Monier.

– Det traditionella sättet att förhindra mossa och alger från att växa på målade ytor utomhus har varit att addera filmkonserverande kemikalier i färgen. Detta har, i likhet med utomhusfärg, också varit den traditionella metoden för betongtakpannor, säger Mikael Berg, ansvarig för BMIs produktportfölj för Monier i Norden.

Den nya ytbehandlingen är hårdare och absorberar mindre vatten, vilket leder till att mindre smuts fastnar på ytan. Samtidigt torkar den upp snabbare efter att den blivit fuktig. Dessa två egenskaper verkar i synergi med varandra och bidrar till att reducera biologisk påväxt på takpannan.

– Den nya ytbehandlingen har så goda mekaniska egenskaper, att de filmkonserverande kemikalierna inte längre är nödvändiga för att uppnå samma skydd mot moss- och algpåväxt. Man får alltså ett lika bra skydd som samtidigt är snällare mot miljön, säger Mikael Berg.

BMI, med tillverkning i sörmländska Jönåker, har ett brett sortiment av takpannor som kommer i flera olika kulörer. Betongpannorna säljs i de flesta större byggvaruhusen, men kan även beställas via takläggaren. 

Inom kort kommer all Moniers produktion av betongpannor i Sverige helt ha övergått till att använda den nya mer miljövänliga ytbehandlingen.

Läs mer om BMI Sverige på bmisverige.se

Fråga Experten: Förslag på ytbehandlingar?

Läs mer