MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ny sandwichvägg halverar avtryck

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Byggelement utökar sitt sortiment av ECO-Prefab med ytterligare en produkt.

Gediget utvecklingsarbete och löpande tester har gett resultat. Byggelements Sandwichvägg ECO 60/30 är gjuten med en kombination av ECO 60 i innerdelen och ECO 30 i fasaddelen.

– Den nya sandwichväggen ger ytterligare 20 procents minskning av klimatavtrycket jämfört med den i ECO 30, säger Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement

Tillverkningen sker enbart i anläggningen i Ucklum utanför Stenungsund, men planen är att den nya sandwichväggen även ska tillverkas i Hallstahammar som ska byggas ut för en optimal produktionscykel. Sandwichväggen erbjuds i olika utföranden, till exempel med putsbärande skiva i lättklinkerbetong.

– Det är sandwichväggens innerskiva i ECO 60 som står för närmare tre fjärdedelar av betongen i den nya produkten, och det är också bakgrunden till halveringen av utsläpp av koldioxid, säger Fredrik Johansson. 

För produktens samtliga utföranden finns nya EPD:er framtagna som kommunicerar transparent och jämförbar information om produkternas miljöpåverkan under en livscykel. 

 Byggelement ligger i framkant inom klimatförbättrad produktion genom att med ny teknik producera betongelement med halverad mängd cement. Anläggningarna i Ucklum och i Hallstahammar byggs ut för ett tekniksprång till en tillverkningsprocess med hög grad av robotteknik. Satsningen från manuellt till automatiserat innebär att kapaciteten fördubblas vad gäller tillverkning av väggar och bjälklag. Hela investeringen beräknas vara genomförd i början av 2024.


Läs mer