MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Cirkulärt armeringsstål

Celsa introducerar cirkulär armering
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Celsa Nordic introducerar ett cirkulärt armeringsstål, Green Hydro Steel.

Skanska blir första kund att få leveranser av Celsa Nordics cirkulära armeringsstål, Green Hydro Steel. Det är producerat med hjälp av vätgasteknik som ger en fossilfri produktionsmetod och ökad cirkulär hantering av restmaterial.

Av Skanska Sveriges klimatavtryck kommer cirka 80 procent av koldioxidutsläppen kommer från inköpt byggmaterial, varav cirka 10 procent är kopplat till produktion av stål.

Avtalet är ett intentionsavtal och det slutgiltiga avtalet ska signeras 2024 med målet att starta leveranserna i början av 2025. Intentionen är också att Celsa Nordic ska använda skrot och spillmaterial från Skanskas svenska byggprojekt som insatsvara i sin produktion. Slutligen ska bolagen samarbeta kring materialleveranser med lägre klimatpåverkan och även studera möjlig användning av restprodukter från Celsa Nordics tillverkning i Skanskas svenska verksamhet.

– Skanska ska nå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2045. För att nå dit är samverkan med leverantörer avgörande. Vi behöver innovativa byggmaterial med lägre klimatpåverkan. Intentionsavtalet med Celsa Nordic är en viktig del i vår klimatresa och vi ser fram emot samarbetet, säger Lars Jonson, affärsutvecklingsdirektör, Skanska Sverige.

– Vi är mycket glada över intentionsavtalet med Skanska. Avtalet är ett gott exempel på cirkulärt samarbete i praktiken. Armeringsstål producerat med vattenkraft och vätgas visar vägen mot en hållbar industri, säger Susanne Nævermo-Sand, Head of sustainability and strategy hos Celsa Nordic. 

Cirkulär masshantering!

Läs mer