MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Företag redo att betala mer för stål och betong med lägre koldioxidutsläpp, visar ny rapport från Climate Group och Ramboll.

Redo betala för klimatförbättrad betong

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Företag är redo att betala mer för stål och betong med lägre koldioxidutsläpp, visar ny rapport från Climate Group och Ramboll.

En färsk rapport från Climate Group och Ramboll visar att nära hälften av 250 undersökta företag är beredda att betala mer för stål och betong med lägre koldioxidutsläpp. Rapporten, som presenterades vid New York Climate Week, belyser den växande efterfrågan på hållbara byggmaterial.

Den globala undersökningen omfattade företag i 42 länder och 21 olika branscher, med fokus på hur dessa företag förbereder sig för att använda material med minskade koldioxidutsläpp.

Rapporten, med titeln “The Steel and Concrete Transformation: 2024 Market Outlook of Lower Emission Steel and Concrete”, visar att 45 procent av de tillfrågade företagen är villiga att betala mer för stål producerat med minst 25 procent lägre utsläpp, medan 57 procent kan tänka sig att betala mer för stål med över 50 procent lägre utsläpp.

När det gäller betong uppgav 40 procent att de kan betala mer för betong med 25 procent lägre utsläpp, och 49 procent för betong med minst 50 procent minskning av utsläppen.

Växande betalningsvilja för hållbara byggmaterial
Resultaten visar att betalningsviljan för hållbara byggmaterial har ökat. Jämfört med för ett år sedan uppger 52 procent av företagen att de idag är mer villiga att betala för material med lägre koldioxidavtryck, medan 34 procent ligger kvar på samma nivå.

Rapporten framhäver att övergången till material med låga utsläpp är oundviklig. 78 procent av de tillfrågade förväntar sig att stål och betong med lägre koldioxidutsläpp kommer att vara standard för nya projekt inom det kommande decenniet, drivet av såväl regulatoriska krav som marknadsefterfrågan.

Trots den positiva utvecklingen finns fortfarande betydande hinder för en storskalig omställning på marknaden. De största utmaningarna som företagen nämner inkluderar:

  • Kostnad (84 procent)
  • Branschkonservatism (37 procent)
  • Brist på kunskap (33 procent)

För att påskynda omställningen identifierar rapporten ett antal viktiga lösningar som regeringar och beslutsfattare bör prioritera. Dessa inkluderar:

  • Finansiella incitament som skattelättnader och subventioner (69 procent)
  • Koldioxidprissättning (50 procent)
  • Standarder för produkter och gränsvärden för inbäddad koldioxid (43 procent)

Rapporten understryker vikten av tydliga och robusta regelverk för att driva marknaden framåt. Företagen anser att utan dessa åtgärder kommer uppskalningen av stål och betong med lägre koldioxidutsläpp inte ske i den takt som behövs för att möta globala klimatmål.

Läs mer