Fabriken i Broceni har sedan 2020 arbetat med att minska sina koldioxidutsläpp, och nu tas ett kliv framåt när fabriken till våren startar ett pilotprojekt för koldioxidavskiljning.
En testanläggning med het kaliumkarbonat process, HPC, installeras just nu i fabriken och anläggningen, som startas upp under våren, förväntas fånga in cirka två ton koldioxid per dag. Senast 2027 kommer ett beslut fattas huruvida hela anläggning ska bruka den nya tekniken, och 2030 beräknas en fullständig koldioxidavskiljning vara på plats – med kapacitet att fånga in cirka 800 000 ton koldioxid per. Resultatet blir helt avkarboniserad cement som sedan kommer att exporteras vidare till SCHWENKs terminaler i Estland, Finland och Sverige.
-Efterfrågan på cement med lägre koldioxidavtryck är stark i Norden, och Sverige har en central roll i denna omställning. Våra kunder värdesätter miljövänligare produkter, och vi ser att marknadsförhållandena driver på förändringen, säger Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige.
Fabriken i Broceni är den första industriella anläggningen i Lettland som börjat använda koldioxidavskiljningsteknik.
-Vi ser hur länder i vår region, särskilt i norra Europa, ser koldioxidvärdekedjan som en ekonomisk utvecklingspotential för att stärka den nationella konkurrenskraften. Genom att utveckla lagring i sina geologiska strukturer får de ett starkt konkurrensmässigt försprång för utvecklingen av gröna ekonomier, säger Reinhold Schneider, styrelseordförande för Schwenk Latvija och vd för Schwenk Northern Europe.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.