1 200 kvadratmeter restaurang- och kontorsyta byggs i återbrukat material!
Det var svårigheten med att få fram material i tid och till vettiga priser som fick Gärahovs Bygg och beställaren Tosito att fundera på mer hållbara lösningar med begagnat material. Så föddes återbruksprojektet Kärnekulla i Habo där 1 200 kvadratmeter restaurang- och kontorsyta byggs. Och engagemanget från både beställare och alla underleverantörerna är stort. Ett exempel är ventilationen.
– Ventilationsentreprenören kom och sa att han hade hittat två nästan nya och fullt fungerande ventilationsaggregat som skulle rivas ut så han la beslag på dom och återanvände, säger Tony Velin, filialchef för Gärahov Byggservice i Jönköping.
400 felbeställda fönster från ett annat företag blev nästa kap tack vare goda kontakter, ett tålmodigt detektivarbete och många telefonsamtal.
– Vi hittade fönstren som var helt nya men felbeställda. Så en stackare stod ju där med en himla massa glas och jag fick nys om fönstren och la ett bud. Vi fick visserligen tänka om lite och anpassa oss efter måtten men det blir i slutändan en bättre produkt till ett bättre pris, säger Tony Velin.
Även 750 kvadratmeter fasadskivor i fel kulör blev ett annat kap.
-De blev visserligen ett dyrare inköp men beställaren får en bättre produkt och vi ser det som någon form av klokt återbruk, säger Tony Velin.
Men att återbruka och leta material som redan används i andra byggen är inte alltid en billigare lösning, menar Tony Velin.
– Det kan tvärtom vara dyrare. Om du tar en gammal tegelvägg som ska plockas ner och rensas och muras upp igen så går det åt en himla massa timmar i arbete. Men du tar tillvara material som annars hade kastats och det känns som en bra affär.
Alla delmoment i ett byggprojekt är inte lika självklara att återbruka. Elinstallationer till exempel är svårt att återanvända. Men målet med projektet Kärnekulla är att i största möjliga mån använda begagnade material.
Och även om man kanske inte når 100 procent återbruk så är det viktiga att återbrukstänket finns med hos alla inblandade genom hela processen. Det menar Gustaf Hjertqvist, projektchef hos Tosito som är beställare.
– Det är jätteroligt att kunna signalera som beställare att man kan handla på andra sätt och vara flexibel från fasadfärg till fönsterstorlek. Men alla måste vilja vara med och känna ett engagemang och känna respekt för processen. Alla måste också vara beredda på att ändra sättet att jobba på annars går det inte. Och här finns det ett otroligt engagemang i projekteringsgruppen och från Gärahovs sida, säger Gustaf Hjertqvist.
Hur blir det då med det estetiska när det plötsligt kommer 400 fönster av en helt annan storlek eller när fasaden oväntat får ny färgnyans? Enligt Tony Velin är det självklart en utmaning är att hitta återbruk som är funktionellt och samtidigt estetiskt tilltalande. I projektet i Habo har alla förändringar fått snygga och smarta lösningar tillsammans med arkitektkontoret Tengbom.
Både Gärahovs Bygg och Tosito är övertygade om att återbruksprojekt liknande Kärnekulla i Habo kommer att bli allt vanligare inom byggbranschen. Och de ser det som en självklarhet att fortsätta utveckla återbruk i fler projekt.
– Det känns bra att kunna återanvända istället för att beställa nytt. Jag har ju själv barn och vill att det ska finnas något kvar åt dem att växa upp till. Den stora vinsten med återbruk är att man kan leverera ett lika fint projekt som vi kunde göra med enbart nytt material. Visst tar det lite tid att leta men det är det värt, säger Tony Velin.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.