MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Återvinning av betongelement om tio år!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

“Det är inte så komplicerat!”

/Erik Stenberg, lektor KTH

Erik Stenberg, arkitekt och lektor på KTH arkitekturskolan, forskar just nu om hur man ska återvinna betongelement i nya byggnader. Bland annat är han engagerad i forskningspojektet ReCreate, ett samarbete med Helsingborgshem och Strängbetong som finansieras av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon, där forskargrupper i flera länder undersöker hur betongdelar från miljonprogrammens hus ska kunna demonteras och återbrukas.

-ReCreate har en budget på cirka 125 miljoner kronor, säger Erik Stenberg, arkitekt och lektor på KTH arkitekturskolan, som just nu forskar om hur man ska återvinna betongelement i nya byggnader.

-Det går att återbruka betongelement om de varit varma och stått torrt, det är inte så komplicerat. Man kan få till kvalitetssäkring och logistik. Det som är svårt är timingen, man måste hitta ett rivningsobjekt som är nära och passar in i något nytt projekt, säger Erik Stenberg i podcasten Arwidsson Talks.

Tyskland är i framkant, där har man gjort kartläggningar i 15 år och kan plocka isär systemet ”plattenbaum” och återuppföra det som småhus, men även flerfamiljshus.

Han liknar dagens situation med en period på 1950- och -60 talet när byggandet med prefabricerade betongelement gick lite i stå eftersom man inte hade regelverk och inte kunskap hos arkitekter. Men så exploderade det på 1970-talet.

“Plötsligt kommer man se klimatnyttan, lönsamheten och kvaliteten.”

– Plötsligt kommer man se klimatnyttan, lönsamheten och kvaliteten. Det finns många som tittar på det nu och det talat för att det blir en folkrörelse som driver det framåt. Det går att bygga hus med 90 procents återbruk, det kunde vi egentligen redan på 1990-talet, säger Erik Stenberg i podcasten.

Om några år kommer vi bygga några enstaka projekt, men den stora revolutionen kommer först om tio år.

-Jag har varit med så länge så jag vet att det är tröga processer, säger Erik Stenberg som avslutning i podcasten Arwidsson Talks.

Lyssna på hela avsnittet av Arwidsson Talks här!

Läs mer