MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Brommas nya pärla!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

OKK+ bygger till Bromma kyrka.

Bromma kyrka är Stockholms äldsta byggnad som fortfarande är i bruk. Rundhuset byggdes redan år 1168 och år 2018 firade kyrkan 850 år. Nu har arkitekterna på OKK+ gjort en tillbyggnad i betong som nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2022. Man vann inte, det gjorde Kajplats 6 ritat av Ripellino Arkitekter, som numera är en del av Reflex Arkitekter.

Juryn kom med följande utlåtande till Bromma kyrkas tillbyggnad: ”En av Stockholms äldsta byggnader har fått ytterligare ett historiskt lager genom en tillbyggnad som bidrar med ett nutida arkitektoniskt värde till den medeltida kyrkan. Ljusföring, fönstersättning och utblickar ger vackra rum och samspelar med landskapet runt omkring. Sittbänken utanför ger ett socialt tillskott.”

Förutom ett kapell ryms också en hiss samt många underjordiska utrymmen med plats för kontor, skrudkammare och samlingsrum med mera.

Projekt: Tillbyggnad Bromma kyrka
Adress: Giliavägen 100, Bromma
Byggherre: Bromma församling
Arkitekt: OKK+, Office Karolina Keyzer + friends

Läs mer