MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Fasadskivor i fibercement prisas

Swisspearl vinner designpris

Swisspearl vinner designpris

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Swisspearl vinner innovationspriset InfraAwards 2023

Med bidraget ”Skräp på väg – in i förändringen” tar Swisspearl hem förstaplatsen i innovationstävlingen InfraAward. Tävlingen syftar till att forma morgondagens hållbara transportinfrastruktur.

Projektet ”Skräp på väg – in i förändringen” vill främja en cirkulär och resurseffektiv användning av fasadskivor i fibercement när bullerskärmar byggs.

–Bullerplank upplevs ofta som väldigt tråkiga, långa och enformiga. Men så behöver det inte vara om man ser variation i återanvänt material som en estetisk tillgång istället som ett problem. Särskilt när materialet i övrigt är synnerligen lämpat för bullerplank eftersom det är extremt tåligt för väder och vind, underhållsfritt och har en mycket lång livslängd, säger Anna Ranow, marknadschef på Swisspearl, som kom på idén.

Vinnarteamet får upp till 500 000 kr för att förverkliga sin idé.

– Design är en framgångsfaktor i projektet, liksom samarbete mellan utvecklare, arkitekter, byggmaterialtillverkare, återförsäljare och byggare. Utmaningen handlar framför allt om att ta fram en digital lösning som identifierar var materialet finns vid olika tidpunkter och säkerställa en smidig logistik, säger Anna Ranow.

Juryns motivering
”Bidraget visar ett spännande grepp med ett producerande företag, som tänker utanför sina systemgränser. En stor utmaning för att nå cirkulär ekonomi, är att överbrygga informationsgap. Att länka samman materialflöden genom tre branscher: producerande industri, bygg- och anläggning/infrastruktur är en angelägen uppgift. Extra intressant är ansatsen kring “design med variation” som en möjliggörare. “Skräp på väg” kan bidra till en attraktivare stadsmiljö genom arkitektoniskt genomarbetade gestaltningar, inom ett område som hittills i första hand har präglats av funktion.”

Cembrit blir Swisspearl

Reflex nyhet från Swisspearl

Läs mer