Direkt från Almedalen.
Filborna vattentorn i Helsingborg kunde ha blivit 150 meter i diameter. Det berättade Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs på Business Arena i Almedalen idag. Nu blev det ”bara” 90 meter.
-Det hade blivit en läcker byggnad men vi fick nej då vattnet inte hinner tömmas riktigt förrän nytt fylls på, säger Joakim Lyth.
Men att vattentornet är som en akvedukt är optimalt, vattnet är i rörelse hela tiden. En tank, som de flesta vattentorn är, blir som ett badkar utan att man tar ut proppen.
-Vi har precis fått resultat av mätningar av vattnet och det är 100 procent rent, säger Joakim Lyth.
Betongen i tornet kommer hålla i 150 år. Men betongen är täckt med plastfolie som har 80 års livslängd.
-Det är inte så många som tillverkar den här produkten, vid upphandling hittades två leverantörer. Man valde den billigaste. Tidigare läckte tornet med en liter per dygn, men nu är det helt tätt, säger Joakim Lyth.
Vattentornet vann årets Kasper Salinpris och Joakim Lyth blev utsedd till Årets Betongarkitekt på Betonggalan 2021.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.