MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Hybrid i Basel!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

“Stommen är av trä men taket i betong.”

AUE, Myndigheteten för miljö och energi i Schweiz, har uppfört ett nytt kontor i Basel. En intressant konstruktion av både trä och betong har använts där stommen är av trä men taket i betong. Därmed får den åtta våningar höga byggnaden en hög värmelagringskapacitet som lagrar värmen och värmer rummen under nattkylan på sommaren.

Arkitekterna jessenvollenweider architektur valde solcellsmoduler på fasadens alla sidor. Dessa producerar runt 45,000 kWh per år. Fasadsystemet är tillverkat av Hydro Circal aluminium, vilket är minst 75 procent återvunnen aluminium från uttjänta produkter. För att smälta ner aluminium och skapa en ny produkt krävs endast fem procent av den energi som krävs för primäraluminium, vilket också minimerar avtrycket av materialet. Den speciella dubbelskals konstruktionen minimerar värmeförlusten under vintern och jämnar ut temperaturen under sommaren.

Läs mer