MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Inspiration från Rom

Stockholmshems inspireras av Rom.

Stockholmshems inspireras av Rom.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Söderberg ritar kontor i Skärholmen.

Stockholmshem får nytt kontor i Skärholmen, ett hus med det antika Italien som inspiration och samtidigt tydlig förankring i centrumbetongen. Arkitekten bakom kontoret, Per Söderberg, på Söderberg Söderberg, beskriver en byggnad som både passar in och sticker ut.

– På många sätt är det här ett idealprojekt, säger Per Söderberg, ansvarig arkitekt, om Stockholmshems nya kontor i Skärholmen.

Det är inte bara Stockholmshem, utan även bostäder och kulturverksamheter som flyttar in. När stockholmshemmarna går hem för dagen kommer många boende hem och andra besöker kulturverksamheterna. Människor som kommer och går ökar tryggheten.

Stockholms stad har beslutat att stadens förvaltningar och bolag inte längre ska ligga i innerstan. Valet landade ganska snart på en tom flygel tillhörande Skärholmens gymnasium.

– Ungefär samtidigt väcktes tanken: borde vi inte samtidigt göra något som syns, ett slags skyltfönster för Stockholmshems verksamhet? Och vilken skylt passar bättre än bostäder för ett bostadsbolag? säger Per Söderberg.

Uppåt, längs med byggnadens 23 våningar, löper smala kolonner. Inspirationen kommer delvis från Rom, och kopplingen är inte så långsökt som man kan tro.

– Skärholmen är ett av de första miljonprogramsområdena i Sverige och ritades av flera högklassiga arkitekter. De tittade mycket på Roms stadsplanering, ytorna för handel och gränderna mellan torgen. Basilikan intill torget. Så arbetar jag som arkitekt; förankrad i historien med blicken på framtiden, säger Per Söderberg.

Skärholmens centrum blev känt bland annat för högklassig betongteknik när det byggdes. Stockholmshems nya kontor görs också i betong, för att koppla ihop huset med platsen. Men det är betong med en twist, nämligen terrazzo. Det är ännu en blinkning till antikens Italien där materialet har sitt ursprung. Fasaden blir grön för att återspegla Stockholmshems gröna signaturfärg.

De våningshöga fönstren och det höga taket skapar rymd i kontoret. Runt huset placeras stora planteringslådor med grönska. Alla lägenheter får balkonger som löper längs med hela bostaden och lägenhetsplanen har fri sikt i alla väderstreck.

– Bostäderna blir fantastiska. Det låter kanske som något arkitekter bara säger, men här skulle jag verkligen inte ha något emot att bo! säger Per Söderberg.

Vulkansten i betongen!
Bland broar i Rom med Alice!

Läs mer