MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

”Jag borde skriva en bok om Garnisonen!”

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Mark Isitt tycker inte Garnisonen har fått den uppmärksamhet den borde. Själv har han alltid velat skriva en bok om byggnaden. Det berättar han för Betongvärlden och när han tänker efter så kanske det är dags nu. För boken.

”Det första ordet jag kommer på är skalfel. Det är så vansinnigt tilltaget. Men det finns ett mod i skalan som gör mig ambivalent. Nuförtiden vill man avfärda sån här arkitektur, men jösses, det är ett riktigt långfinger till Östermalm där varje byggnad ska vara individualistiskt. Här är allt repetitivt. Det ignorerar helt sitt sammanhang precis som en del andra samtida byggnader som Filmhuset, Arkitekturskolan och Kaknästornet. Det finns ändå något fint i det repetitiva, det är lika för chef som anställd. 

Foto: Frankie Fouganthin, wikimedia

Samtidigt är Garnisonen inte så intressant som det borde få vara. Det har inte fått den betydelse det borde få. Det är för stort, svårt att relatera till och det går inte att applicera på normalstora projekt. Därför har det blivit lite apart. Möjligen har Richard Rogers och Renzo Piano sneglat på Garnisonen när de ritade Centre Pompidou i Paris.

Den enorma skalan har ändå skalanpassats till människan. Man känner sig inte liten, utan omfamnad. Det finns mycket att titta på längs Karlavägen, i skyltfönster, och fasaden löper inte i samma linje. Det finns utomhustorg och inomhustorg, bland annat ett ljuvligt sånt med den gula väggen av Gösta Wallmark. Det finns även en omsorg om detaljer som man sällan ser i nya projekt. 

Garnisonen har även fungerat över tid, kontoren har kunnat anpassats och jag tycker betongen ser välbehållen ut. Det har varit flexibelt nog för att fastighetsägaren ska ta hand om det och skapa moderna kontor. Jag gillar huset. Jag tänkte ett tag skriva en bok om det, det har inte gjorts. Det är Garnisonen värd. Kanske jag ska göra det nu.”

Läs mer