Arkitekttävling om silornas omvandling avgjord.
I augusti 2022 gick Malmö Stad tillsammans med fastighetsägarna Trianon och Lernacken Fastigheter ut med en inbjudan till ett parallellt uppdrag för att förändra Limhamn och dess tre silor som står på platsen.
– Limhamns arkitektur berättar en fängslande historia om områdets industriella utveckling från sillfiska till cementtillverkning. I uppgiften ingår att tolka platsens industrihistoria genom att integrera eller ersätta de befintliga silorna, sa då Finn Williams, Malmös stadsarkitekt.
Det parallella uppdraget gav möjlighet att delvis eller helt riva silorna och så långt som möjligt återbruka dem.
–Vi vill se att tävlingsdeltagarna genom sina förslag utforskar hållbara alternativ till betong, som kan hjälpa Malmö att ta ytterligare steg för att nå våra höga klimat- och miljömål, sa Finn Williams.
En prekvalificering genomfördes med 68 sökande team, många internationella och med bred kompetens, varav fyra valdes ut att delta i uppdraget: Förstberg Ling + Monadnock + Tredje Natur, Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter + David Kohn Architects + muf architecture/art, Jägnefält Milton + 51N4E och Nilsson Rahm Arkitekter + Johan Dehlin Arkitektkontor + 6a architects.
Vann gjorde team Nilsson Rahm Arkitekter + Johan Dehlin Arkitektkontor + 6a architects med förslaget Habitat: Limhamn. Juryn motiverade det så här:
”Förslaget Habitat: Limhamn kombinerar en fin tolkning av platsens industrihistoria med en unik och vackert gestaltad arkitektur vilken har goda förutsättningar att bli identitetsbärande för hela Limhamn. De eleganta tornen erbjuder attraktiva bostäder och arkitekturen placeras i ett kalkbaserat grönt landskap för boende och besökare, rikt på flora och fauna och med en bevarad hög silo som grönbevuxet utropstecken.”
Uppgiften i det parallella uppdraget var att ta fram förslag på bostadsbebyggelse och kommersiella verksamheter och med tydliga förhållningssätt till industrihistorien, befintliga silor, stadsbyggnad för platsen, gestaltning och materialitet, och idén om en identitetsbärande arkitektur för Limhamn.
– Habitat är ett förslag som lyfter Limhamns arkitektur till internationell standard samtidigt som det är förankrat i områdets unika platskänsla, säger Finn Williams, stadsarkitekt Malmö stad Stadsbyggnadskontoret.
– Silorna hade länge rivningsförbud, därför är vi nu extra glada att ha genomfört en arkitekttävling som vaskat fram flera fantastiska förslag på omdaning av silorna och där vi utsett förslaget Habitat som vinnare. Habitat minner tydligt om den gamla cementhistoriens betydelse för Malmö i kombination med kaxigt framåtblickande grön och hållbar arkitektur som banar väg för Limhamns fortsatta utveckling. Nu ser vi fram emot att slutföra detaljplanen och så småningom sätta spaden i marken för silornas fortsatta resa, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.
Bedömningsgruppen bestod av:
Anna Heide, affärsutvecklingschef Trianon
Joakim Lindahl, projektutvecklare Lernacken Fastigheter
Finn Williams, stadsarkitekt Malmö stad Stadsbyggnadskontoret
Ivan Gallardo, landskapsarkitekt, Malmö stad Stadsbyggnadskontoret
Hanne Birk, utvecklingschef Varvsstaden
Per Bornstein, arkitekt Bornstein Arkitektur & Media
Gunilla Kronvall (juryns ordförande), arkitekt Atelier 01 arkitektur
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.