MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Emrahus är LSS-specialisten som firar framgångar inder 2023.

LSS-boende dubbelt prisat

Emrahus är LSS-specialisten som firar framgångar inder 2023.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Emrahus är LSS-specialisten som firar framgångar under 2023. Med projektet i Borstahusen, Landskrona vann man nyligen Sweden Green Building Awards, som delas ut av Sweden Green Building Council. Tidigare i år vann man Årets Bygge.

Emrahus, som är helt specialiserade på att rita och bygga LSS-boenden, färdigställde projektet i Landskrona precis efter årsskiftet 2023. Huset är byggt i två plan och är certifierat som både passivhus (enligt den tuffa internationella standarden) och Miljöbyggnad Guld.

Huset har en tegelfasad med detaljer i mässing och ett sedumtak vars form har gett boendet smeknamnet ”den gröna diamanten”. För att uppnå passivhusstandard är huset ovanligt tätt, med tjocka väggar och rejäla innerdörrar. Stommen är byggd i Thermoblock från H+H och tillsammans med ett avancerat ventilationssystem blir det här en energieffektiv konstruktion som ger en väldigt hög luftkvalitet och tysta lägenheter.

slideshow image

Emrahus är LSS-specialisten som firar framgångar inder 2023. Med projektet i Borstahusen, Landskrona vann man nyligen Sweden Green Building Awards

Boendet är utrustat med Human Centric Lighting, ett belysningssystem som efterliknar dagsljuset under en typisk vårdag.
Emrahus äger och förvaltar fastigheten, men det är Landskrona stad som driver verksamheten i boendet.
Huset i Landskrona var det första LSS-boendet som någonsin vunnit pris i Årets Bygge, och blir nu det första LSS-boendet att få utmärkelsen Årets Miljöbyggnad. Det är också den byggnad som är först i Sverige med att uppnå kraven för både passivhus och Miljöbyggnad Guld, två certifieringar som båda sätter stora krav på hållbarhet och inomhusmiljö.

Arkitekt och hållbarhetsexpert Anders Linde, anställd av Emrahus.

Arkitekt och hållbarhetsexpert Anders Linde, anställd av Emrahus.

Det här är Thermoblock

H+H Termoblocket är ett lågenergiblock med integrerad isolering som används till bärande vägg eller utfackningsvägg i enfamiljshus, flerbostadshus, kontor, industri och skolor/förskolor etc.

H+H Termoblocket har ett 3-i-1 system som är isolerande, bärande och brandsäkert. Blocket kan fås med U-värdet 0,09 W/m2K, 0,13 W/m2K och 0,18 W/m2K, vilket gör att blocket passar utmärkt för lågenergi – och passivhus.

Blocken sammanfogas med H+H Blockfix. Väggen putsas utvändigt med H+H lättbetongputs eller kläs på en lämpligt ventilerad klimatskärm med till exempel fasadsten, träpanel, fasadplattor etc. enligt respektive leverantörs anvisningar. Den tunnputsas eller spacklas invändigt.

Läs mer