MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Nominerad: RAW!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Johan Berg nomineras för sitt avskalade betonghus.

“Redan på sextiotalet prövades idén med flerbostadshus som lämnar så mycket frihet som möjligt till de boende att anpassa sitt hem, så som Däckhuset av Erik Friberger och Västra Orminge av Curman arkitekter. I denna intressanta tradition kan man se projektet Raw i Uppsala, där arkitekturen står för det nödvändiga: väderskydd, dagsljus, trygghet och komfort. Husets gestalt är sakligt uppbyggd, med finessrika detaljer som gör skillnad.”

Så lyder juryns nomineringstext för Raw. Juryn består av Tobias Nissen, Vera Arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter och Roger Spetz, Gatun Arkitekter.
Sponsor är Pigmentec.

Byggnaden färdigställdes 2021 och togs i inflyttning skedde under hösten 2021. Raw i Rosendal är ett innovationsprojekt där stommen i prefabricerad betong varit en viktig utgångspunkt för att skapa unika bostäder.

Landets första Open-Building projekt färdigställdes 2021, och de boende flyttade in i ”råa” lägenheter och består av en ”generell” bostad som kan vidareutvecklas med innerväggar och planlösning beroende på egna behov, budget, och tidplan.

Klimatskalet är anpassat för att kunna klara framtida förändringar och att vara flexibla vilket skapar både ekonomisk-, social- och miljömässig hållbarhet.

Läs mer