MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Oslos nya mötesplats

Oslos nya mötesplats är ett bibliotek, fyllt med liv och ljus

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Det här är ett redaktionellt samarbete med Thomas Betong.

Lundhagem är en av Oslos mest meriterade arkitektbyråer och fokuserar mycket på funktionalitet och enkelhet i sina projekt. Det är också viktigt att de passar in i miljön där de ska ligga. Ett av de största projekten de har skapat är Nya Deichman, Oslos stadsbibliotek, där stort fokus lagts på att byggnaden ska fungera som en livfull och ljus mötesplats.

Lundhagem grundades 1990 av arkitekterna Svein Lund och Einar Hagem och har idag över 60 medarbetare. Ända sedan starten har Lundhagem inspirerats av den norska designtraditionen med fokus på minimalism, enkelhet och funktionalitet.

Oavsett vilket projekt det gäller: ett litet fritidshus, ett bostadsområde eller en hel stadsplan, kombinerar Lundhagem de senaste framstegen inom teknik och hållbarhet, samtidigt som man använder lokala material och hantverkstraditioner.

– I dagens hållbara samhälle är det väldigt viktigt för oss arkitekter att vi i varje individuellt projekt utvärderar de bästa möjliga materialen för klimatet. Material som är beständigt och håller i längden. Det som är så fantastiskt med betong är att det har så lång livstid, säger Svein Lund.

Alla projekt skapas med tanken att de ska passa så väl in i den omkringliggande miljön som möjligt. De ska kännas som en naturlig del av landskapet.

– Jag arbetar mycket med att ta vara på landskapet och är angelägen om att få med det som en del i arkitekturen, säger Svein Lund.

Ett av Lundhagems största och mest spektakulära projekt är Nya Deichman, Oslos nya huvudbibliotek på 22 000 kvadratmeter, som invigdes 2020. Biblioteket ligger granne med operahuset och Edvard Munchmuséet i Bjørvika. Nya Deichman är idag inte längre bara ett stilla bibliotek utan en mötesplats, verkstad, studieplats och kulturhus med nästan 10 000 besökare varje dag.

Platsen som biblioteket ligger på är förhållandevis liten och för att undvika alltför många våningsplan har man valt att låta den översta våningen vara en utskjutande del som svävar 20 meter över torget nedanför. För att förse byggnaden med dagsljus finns tre stora takfönster.

Svein Lund på Lundhagem.

– Vi har skapat tre diagonala ljusschakt i tre riktningar där varje siktlinje går till tre separata ingångar. Man ser också från gatan upp i huset och tvärtom. Tanken med huset är att man ska känna sig som om att man står i glänta i skogen och tittar upp mot ljuset.

Hela strukturen, alla våningsplan samt takkonstruktioner är tillverkade i betong. Huset har också tack vare detta fått ett bra inomhusklimat.

– Redan i kravspecifikationen ställdes det höga krav på estetik i kombination med energieffektivitet och låga koldioxidutsläpp, vilket innebar att vi använde klimatförbättrad betong med alternativa bindemedel för att reducera andelen cement, avslutar Svein Lund.

Klimatförbättrat i alla projekt!

Läs mer