MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
År 2023 släpptes nya produkten Valhalla.

Raunas betonghögtalare i ny modell

År 2023 släpptes nya produkten Valhalla.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Svenska högtalartillverkarna Rauna är tillbaka med en ny modell. I betong förstås. "Det sämsta du kan bygga av sex spånskivor är en högtalare", har alltid varit deras slogan.

Rauna grundades i Sverige i början av 1982 av svenskarna Bo Hansson, Lennart Bergstedt och Olle Neckman. Deras idé var att skapa en akustiskt perfekt och stabil högtalarlåda som ändå var prisvärd. ”En sann hi-fi-högtalare skapad för musikälskare, som alla musikälskare har råd med”, skriver de på sin hemsida.

De härledde namnet Rauna från namnen Raunavaara och Runa. Raunavaara är familjenamnet på Bo Hanssons farföräldrar och Runa från runskrifter. Högtalarna blev både en hyllning till förfäderna och stabila som stenar.

Produktionen startade och framgången kom omedelbart. Under Raunas högkonjunkturår hade de mer än hälften av marknadsandelarna i Sverige för högkvalitativa högtalare, och den delen utgjorde bara 20 procent av produktionen. Resten exporterades till länder som USA, Tyskland, Norge och Danmark för att bara nämna några få, med USA som den ledande importören.

Rauna hade en slogan: “Det sämsta du kan bygga av sex spånskivor är en högtalare”. Frasen myntades av en besökare på en HiFi-mässa efter att ha lyssnat på en demonstration av Rauna Leira-högtalarna.

Oenigheter, likvidation och det ena och det andra hände, men nu är Rauna tillbaka på allvar sen 2016. Två modeller skulle lanseras redan 2015 men Rauna var tvungna att stoppa produktionen. Två olika “betongföretag” försökte formge skåpen men gjorde ett dåligt jobb, skriver man på hemsidan. Numera gjuter de själva. År 2023 släpptes nya produkten Valhalla.

Läs mer