MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Röda huset kan vinna Kasper!

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

År 2020 vann Tony Silfverhammar, Silfverhammar Bygg, priset Årets Betongentreprenör på Betonggalan för sina gjutningar med reliefmönstrad, platsgjuten och dessutom infärgad betong. Komplicerat, du har bara en chans.

Samtidigt vann Vasakronan Årets Miljöpris för Sergelhusen där den Röda Paviljongen ingår. De flesta trodde nog att det lilla huset i hörnet vi Sergels torg i Stockholm, ritat av Marge Arkitekter, därmed fått sin lilla tid i spotlighten.

Men juryn för Kasper Salinpriset ville annat. När de nominerad presenterades var Marge med i matchen och därmed även Tony Silfverhammar.

Christer Malmström, medlem i årets jury, berömmer att Vasakronan offrade ett hörn med lukrativt läge som kunde bli kontor och istället gav något till staden. Nu har Malmskillnadsgatan knutits samman med de offentliga delarna och lyfts ut ur den skygga skuggan.

”Genom att lägga till en annan och mindre skala, och ge plats för nya stråk och förbindelser, tillför det röda huset en välbehövd nod i en del av staden som tidigare upplevdes som ensartad och till viss del otrygg”, skriver juryn i nomineringstexten.

Ur nominergstexten.

I podcasten Arwidsson Talks kallar Christer Malmström projektet ”en röd liten stuga” som förtjänstfullt sätt inte utnyttjat byggrätten. I samma podcast uttrycker arkitekturhistorikern Martin Rörby sin förvåning över nomineringen. ”I sig själv är jag inte övertygad att den har den klass som en byggnad på den platsen behöver ha, i mina ögon kan den inte bära upp det”.

Den 7 april kl. 13.30 tillkännages vinnaren på Arkitekturgalan. Röda huset är nominerat tillsammans med Sara Kulturhus i Skellefteå, ritat av White, Filborna Vattentorn i Helsingborg, ritat av Wingårdhs och Skären i Stockholm ritat av General Architecture.

Fotograf: Johan Fowelin.

Läs mer