MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Toyo Itos bibliotek

Tama Art Universitys bibliotek ritat av Toyo Ito.
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Entrén till Tama Art University i Tokyo är även ett bibliotek.

I Tokyos yttersta, västra utkant, bland små karga kullar, ligger Tama Art University. När arkitekten Toyo Ito skulle skapa blandningen bibliotek och välkomnande entré tog han med sig terrängen in på området, via byggnaden.

Biblioteket har mycket att begrunda. Av dess fyra hörn är bara ett rätvinkligt, två av fasaderna är nämligen välvda för att ta upp omgivningens terräng. Så är också den nedre av de två våningarnas golv sluttande. Två tredjedelar sluttar hela tre grader. Men enligt vetenskapliga undersökningar upplevs inget obehag med sluttningar under fyra grader.

Konstruktionen består av bärande plåtar i generösa bågar som lämnar hela 75 procent av fasaden till glasfönstrens möjligheter. Plåtarna har sedan begjutits med självkompakterande betong och ger smäckra väggar, endast 20 cm breda. Betongen, som alltså inte bidrar till den bärande konstruktionen, har tre andra funktioner: brandsäkerhet, hindra plåtarna att bukta och sist men inte minst, bidra till estetiken.

Bågarna från fasaden fortsätter in i byggnaden som ger intrycket av underjordisk källare med valv som leder vidare till nästa rum. Trots att spannen är på tolv meter smalnar valven ner till ett möte i fina kryss på endast 40 centimeter. Toyo Ito vill med det lätta upp det tunga intrycket av byggnaden genom att den får vila på vad som påminner om stilettklackar.

Hela byggnaden är jordbävningssäker och ska stå emot en jordbävning lika stor som den i Kobe, som är den största uppmätta jordbävningen någonsin. Hela byggnaden står därför på pelare med gummikuddar och kan röra sig fritt i en betonglåda som ska stå emot kringliggande jordmassor.

”Garnisonen utmärkt exempel på industriellt byggande!”

Läs mer