MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Trä slog betong i Kasperpriset

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Årets Kasper Salinpris gick till Elding Oscarson Arkitekter för en tillbyggnad helt i trä. Därmed ratades Raw, det råa betonghuset i Uppsala, som också var nominerat.

Wisdome ligger i Stockholm och är en tillbyggnad helt i trä som har en aldrig tidigare prövad takkonstruktion. Taket är lägst där det knyter ihop den nya och befintliga byggnaden. Det välver sig sedan uppåt för att innesluta den tolv meter höga domen med dess 3D-biograf. Bakom står den schweiziska konstruktören Florian Kosche som har löst den kniviga uppgiften genom att utforma konstruktionen som ett självbärande rutnät av platta LVL-skivor i två riktningar.

De byggnadsverk som tävlade med Wisdome i Stockholm om Kasper Salin-priset var:
Gjuteriet, ett kontor som är en återbrukad varvsbyggnad i Malmö. Arkitekt Kjellander Sjöberg, beställare Varvsstaden.
Gästhuset Höghult i Karlsborg. Arkitekt Fabel arkitektur, privat beställare.
Raw, flerbostadshus i Uppsala. Arkitekt Johan Berg Arkitekter (tidigare Berg Thornton Arkitekter), beställare Raw Property.

Så här presenterade Sveriges Arkitekter Raw, ritat av Johan Berg Arkitekter, när det blev nominerat:
Flerbostadshuset i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala möter staden med en tillbakahållen gestalt, präglad av en repetitiv stomme och nakna detaljer. Några få undantag – dubbelhöjd i entré- och takvåning samt tre indragna balkonger – ger liv och resning åt den strama kvadratiska fasaden. Men det är insidan och bostaden som gör huset.

Projektet prövar med framgång idén Open Building i ett svenskt sammanhang. De boende köper en volym med ett minimum av funktioner – ett badrum och några enkla köksmoduler. Sedan får de själva forma sina hem genom att klä den råa stommen, efter behov uppföra innerväggar och i vissa fall nya bjälklag. En och samma enhet kan därmed gå från att vara en stor etta till en avdelad femrumslägenhet, beroende på behov och preferenser.

Raw framhåller genomgående det förenklade, det ofärdiga och det föränderliga i arkitekturen, där den välartikulerade strukturen blir byggnadens bestående element. Genom att lämna över initiativet till de boende öppnar bostadshuset upp för många sätt att leva, i dag och i en oviss framtid.

 

Läs mer