MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Trä vs betong!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Direkt från Almedalen.

I Vallentuna kommer Sveafastigheter att bygga två identiska hus, ett med betongstomme och ett med trästomme. Syftet är att göra en livscykelanalys som är så rätt vis som möjligt.

-Det har gjorts mycket klimatberäkningar, vissa bättre, andra sämre. Den bästa gjordes av IVL 2018 där fem olika leverantörer kom med lösningar och man räknade på koldioxidavtrycket under byggskedet, säger Fredrik Dahlgren, LCA-specialist och seniorrådgivare, Plant.

Trä vann, men inte med så mycket, enligt Fredrik.

-Nu tar vi ett större grepp och tittar på biologisk mångfald, pengar, fuktsäkerhet, säger Fredrik Dahlgren.

-Vi kommer även titta på arbetsmiljö under byggtiden och hur hyresgästerna mår, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef projekt, Sveafastigheter.

Det kommer en fråga från publiken om det kommer vara något synligt trä i huset med trästomme.

-Nej, då måste vi sprinkla och det kommer vi inte göra, svarar Patrik Schön, byggchef, Sveafastigheter.

Patrik berättar att trähuset blir 80 centimeter högre på fem våningar, kostnaden 2 000-3 000 kronor dyrare per kvadratmeter BOA och att de kommer förlora 8-9 kvadratmeter BOA per plan.

En fråga kommer även om man tagit hänsyn till intermittenta brandlaster. Det har man inte, svarar Patrik Schön.

-Men jag gissar att såna sannolikheter, som brandlaster, behöver komma med i beräkningar, svarar han vidare.

Forskare inom trä, betong och biologisk mångfald har engagerats och ekonomiskt stöd kommer sökas. Bygglov blir klart i höst, byggstart till våren 2023 och om två år står husen klara.

Läs mer