MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Villa med betongtak

Betongvilla med betongtak
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Ola Torrång med unika stenhus.

Torrång Arkitektkontor startades 1973 av Ola Torrång. Efter examen vid Chalmers arbetade han bland annat  i Japan där han inspirerades av enkelheten, flexibiliteten och samspelet med naturen i den traditionella japanska arkitekturen.

År 1978 påbörjade han utvecklingen av en ny typ av småhus som byggde på dessa idéer kombinerat med svenska krav på energihushållning. 1980 byggdes ett första prototyphus. 1982 kom det första typhuset ”Det Gåtfulla Huset” – ett oktagonalt hus, det första i Sverige helt av betongelement. Idéerna förfinades och 1988 såg ”Det Sagolika Huset” dagens ljus. Namnet ändrades sedan till UnikaStenhus för att poängtera att det både var unikt och stenhus.

-Huset är det är det enda typhuset i Norden där även taket består av betongelement, som förutom att det är fribärande utan vare sig takstolar, pelare eller bärande mellanväggar, även kan lagra energi, säger Ola Torrång.

Som bonus får man en flexibel stomme med flera fördelar.

Odla tomater, fikon, vindruvor mm i växthuset på taket.
Växer bra med sol från morgon till kväll. Inget som skuggar.
Gör halva växthuset till en Sky Bar där du kan koppla av…

-Man kan montera stommen först och därefter välja om du vill ha platta på mark eller torpargrund och man kan bestämma planlösning efter det att stommen är monterad, säger Ola Torrång.

Det går även att flytta eller ta bort innerväggar och fönster utan ingrepp i stommen och man flytta eller lägga ut mellanbjäklag.

Läs mer om Unika Stenhus här!

Sjukhusstomme återbrukas till ny stadsdel!

Läs mer