MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Design tog plats på galan

Anna Christians på Craft Studio ställde ut på Betonggalan

Anna Christians på Craft Studio ställde ut på Betonggalan

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Anna gör smycken, ljusstakar och skålar i betong.

Ett lite udda inslag bland utställarna på Betonggalan var Anna Christians från Craft Studio i Häggeby, Skokloster. Betongvärlden stannade till vid montern för ett litet snack.

Hej Anna Christians! Du formger och tillverkar inredningsföremål och smycken i betong. Brukar du ställa ut på Betonggalan?
– Ja, jag har ställt ut i flera år och det är jättekul för många är intresserade och köper presenter. Det har gått åt ljusstakar, karottunderlägg och smycken med mera, många vill komma hem med något till frugan så att de ska få åka iväg på Betonggalan nästa år igen. Det är också många som köper julklappar till sina anställda, och jag har sett både utställare och besökare från tidigare galor som har på sig ringar som de har köpt hos mig.

Varför just betong?
– Jag gick en bronsgjutarkurs i slutet av 90-talet och hade en lärare som även skulpterade i betong vilket var lite ovanligt då. Jag blev nyfiken på materialet och började experimentera med egna blandningar och gjorde allting från scratch, alltså originalen, formarna och gjutningarna. Det var ju lättare än att smälta brons, man använder helt andra tekniker.

 Hur hittade du ut på marknaden?
– Från början var det grannar och vänner som köpte men 2012 ställde jag ut på Formex, Nordens största inredningsmässa, för första gången. Där blev mina produkter nominerade till priset Formex Formidable och det var som att vinna Eurovision för mig. Min första order skrev jag sedan med Nordiska museet.

Var har du din verkstad?
– Hemma på gården, det är en gammal telefonväxel från Väddö som jag och min man köpte och plockade ner i samband med att Televerket avvecklade alla sina växelstationer i Sverige. Vi delade den på mitten och byggde om så att 44 kvadratmeter blev 114. Så där har jag både verkstad och förråd.

Läs mer