MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Grand slam för Carina Edblad!

Carina Edblad Thomas Betong på Betonggalan

Carina Edblad på Thomas Betong vann på Betonggalan

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Thomas Betongs vd tog hem två priser på Betonggalan.

På Betonggalan under torsdagen blev Thomas Betong utsett till Årets Varumärke. Men som att det inte var nog fick företagets vd Carina Edblad motta priset Årets Legend som delas ut av Iso Betong.

Motiveringen var följande: Med sin passion och ett brinnande intresse för samhällsbyggnad och hållbarhet så är Carina Edblad i våra ögon en legend och till 110 procent en person för bygg- och betongbranschens historieböcker. En person som från 16 års ålder befunnit sig ute i produktion, lärt, tittat, utvecklat, tagit in och byggt vidare kan inte beskrivas som annat än passionerad. Som en stark och fokuserad ledare i en mansdominerad bransch har hon suttit i styrelser för flertalet stora svenska byggföretag och därmed verkat för förändring. Carina Edblad skriver in sig i som en briljant förebild som visar på möjligheter med hjälp av ett föredömligt ledarskap som bygger på att medarbetare ska känna stolthet över det de gör. Ett teamwork – tillsammans.

Betongvärlden fångade upp Carina Edblad i vimlet efter prisutdelningen och ställde några frågor.

Grattis! Du har haft en framgångsrik dag i dag. Hur känns det?
– Det känns fantastiskt, jag är överväldigad, det här är som någon sa grand slam och naturligtvis är vi stolta i vårt företag. Jag är också jätteglad.

Du har varit många år i branschen, ända sedan ung ålder?
– Ja, det stämmer, det blir snart 40 år nu. Jag började på Skanska 1983 samtidigt som jag läste på Chalmers och där var jag sedan i 25 år. Nu har jag varit 13 år på Thomas Betong som vd och även haft många styrelseuppdrag i branschen.

Vad är det som gör betong så spännande?
– Det är ju ett material som håller i tusentals år och inte behöver något underhåll. Det är värmetrögt, energieffektivt och absorberar koldioxid, det brinner inte och man kan skapa nästan vad som helst med det. Men det är också ganska komplicerat. När jag kom från byggsidan sa man att ”oj, betong, det är ju så enkelt så det kommer du inte tycka är kul”. Men jag ser ju vilken fantastisk teknik som ligger bakom, och den färska betongens alla egenskaper och varianter. Så det är ett häftigt material!

Nu handlar det ju mycket om att ställa om till ett klimatneutralt betongbyggande.
– Ja, och det har kommit de senaste åren. Vi lanserade en klimatförbättrad produkt för tio år sedan för att vi trodde på att det skulle vara attraktivt, och nu börjar verkligen hela branschen förstå vikten av att få ner klimatpåverkan. Och det är lätt att göra, man kan byta ut cementen mot andra bindemedel, slimma konstruktioner, återvinna och återbruka. Det finns jättemycket att göra och vi har redan halverat klimatpåverkan, så vi har kommit väldigt långt.

Hur tycker du att dagen har varit förutom prisregnet?
– Alltså, jag gillar det här upplägget. Jag har varit här sedan klockan ett då de parallella seminarierna började med jätteduktiga människor som berättade om sina utvecklingsprojekt. Det gillar jag jättemycket och har lyssnat på många. Sedan är det utställare som visar upp sig och vi har också haft den här gemensamma delen där bland annat jag höll föredrag. Vi har även fått mingla och jag gillar den här kombon av väldigt seriöst, utvecklande och partystämning.

Läs mer