MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betongkonst mot Irans regim

Porträtt täckta av betong

Porträtt täckta av betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Borås ställer ut porträtt av dödade kvinnor.

Nu pågår utställningen Concrete av konstnären Sadaf Ahmadi på Kulturhuset i Borås. Invigningen skedde i lördags för att hedra minnet av Jina Amini som dog i Iran den 16 september 2022 efter att ha gripits av moralpolisen.

Concrete består av porträtt på människor som har dödats under de pågående protesterna för kvinnors rättigheter i Iran. Konstnären har lyft fram offren på duk och täckt dem med betong. På vernissagen fick besökarna slå sönder betongen med en hammare så att porträtten framträdde ett efter ett.

– Vi måste använda energi och våra muskler för bryta ner det som hindrar oss från att få den information som vi måste ha för att kunna bli fria. Och jag känner mig priviligerad att få ha utställningen här, för i Iran är det omöjligt,  sa Sadaf Ahmadi i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

Den andra delen av Sadaf Ahmadis verk, ”Concrete Setting”, kommer att visas på Konstmuseet i Borås från och med den 21 oktober. Utställningen består av betongöverdragna skulpturer som föreställer kvinnor i heltäckande slöjor, så kallade chador. Från början skulle utställningen ha ägt rum på Kulturhuset men stoppades av Borås kulturchef av säkerhetsskäl.

Läs mer