MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Byggelever bidrar till konkurrenskraft

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

“Intresset för byggjobben i Norrbotten och Västerbotten är stort. “

Tillsammans med bland andra Nobelgymnasiet i Karlstad anordnade Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen en studieresa till Norrland. Byggelever från kombinationsutbildningen betongarbetare och bygg- och anläggningsprogrammet fick träffa arbetsgivare, byggprojekt och och omgivningarna längs norrlandskusten.

– Intresset för byggjobben i Norrbotten och Västerbotten är stort. De senaste månaderna har vi mottagit många frågor om vart man kan vända sig och vilka företag som är i behov av arbetskraft. Det här blir ett sätt för arbetsgivare och potentiella arbetstagare att mötas, säger Evelina Åström, företagsrådgivare kompetensförsörjning på Byggföretagen i Umeå. 

Enligt Byggföretagens senaste konjunkturprognos krymper bygginvesteringarna i Sverige med 14 procent under 2023. Men framför allt Norrbotten går mot strömmen. Här är konjunkturen fortsatt stark. Enligt regeringens samordnare Peter Larsson kommer det att krävas närmare 100 000 nya invånare till Västerbotten och Norrbotten fram till år 2035. En ökning som innebär nya bostäder, infrastruktur och annan viktig samhällsservice. Olika typer av byggnationer som ställer oerhört stora krav på byggföretagen att hitta kompetent arbetskraft för att kunna genomföra projekten. 

Förutom Byggföretagen och Nobelgymnasiet stod även vuxenutbildningen i Karlstads kommun och Arbetsförmedlingen bakom studieresan som finansieras med hjälp av sponsorer.

– Vi är glada att våra elever får den här chansen. Att de får komma ut och se andra typer av byggprojekt och vilka möjligheter det finns inom branschen. Vi lägger stor vikt på att eleverna får ett långvarigt arbete så fort som möjligt efter avslutad utbildning, säger Susanne Timmerklev, koordinator för vuxenutbildningen i Karlstads kommun.  

Även Jörgen Pekkari, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, tycker att det är ett bra initiativ som belyser vikten av samverkan:

– Arbetslösheten är låg i både Västerbotten och Norrbotten och vi måste öka arbetskraften för att klara av de utmaningar vi står inför. Målet med resan är att alla ska känna sig som hemma.


Läs mer