MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

När bärgaren rycker ut

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Dramatik när bilen vill något annat.

Jag hade kört två lass med betong till Henriksdalsberget där man bygger ut reningsverket och därefter passade det bra att ta lunch. När det sedan var min tur att lasta så vägrade lastbilen starta. Alla lampor lyste men när jag försökte starta hände ingenting.  Jag kollade lite grejer och ringde en polare och med hjälp av honom kollade vi andra tänkbara orsaker utan resultat.

Kollegorna nämnde att flera av deras Volvolastbilar har haft problem med att en kabel till startmotorn ärgar sönder, det är tydligen ett känt fel på Volvo. Det lät som ett troligt fel sett till symptomen.

Chefen fick beställa en bärgare och när han ringde sade han “det finns en kabel…”. Han kom en stund senare och efter att ha krupit under och tittat kunde han bekräfta att det var den. Han kröp under igen och jag satt beredd i hytten så när han lade kabeln på rätt ställe på startmotorn kunde jag starta bilen. Härligt, då slapp vi bärgning till verkstaden i alla fall!

Jag ringde chefen igen och fick veta att jag skulle åka till Volvo i Kungens Kurva antingen direkt eller tidigt dagen därpå. Jag åkte och spolade bilen till att börja med och sedan sade magkänslan att jag kanske inte borde stänga av bilen (kabeln behövs bara vid start, inte när bilen går). Jag visste ju inte hur bärgaren hade gjort så jag ringde honom och dubbelkollade och mycket riktigt så fick jag inte stänga av bilen.

Därmed var det bara att ge sig iväg till Volvo. Planen var då att jag skulle lämna lastbilen där och ta en taxi hem men eftersom jag har en kollega som bor nära mig så chansade jag och ringde henne och kollade hur hon låg till. Mycket bra visade det sig så hon kunde hämta mig, hon skulle bara spola sin bil. Medan jag står där inne och pratar med personalen så visar det sig att de kan fixa felet på en gång.

Efter en kvart-tjugo minuter var bilen åtgärdad och jag kunde “avboka” kollegan och köra tillbaks till fabriken, toppen! Felet beror tydligen på en kombination av ett utsatt läge och dålig kvalitet på kabeln så det var ju irriterande att det hände. Det kostade oss 3000 kr(!) för reparation och ny kabel, därtill kostade bärgaren och även tre timmars stillestånd.

Man får väl vara tacksam ändå för det hade kunnat bli bärgning, taxi både hem och tillbaks för mig samt en hel dags stillestånd. Man kan ju konstatera att det är inte billigt att driva åkeri och det blir ju tyvärr inte billigare när det snålas på kvaliteten, ett problem som tyvärr märks på de flesta lastbilsmärken idag.

En eloge till JB bilbärgning som snabbt var på plats. Tungbärgarna är vår tids riddare på vägen och oumbärliga för oss som kör tung trafik. Stort tack för att ni finns!

Läs mer