MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Reportaget som kom av sig

Boel Ferm

Det är mycket jag har fått göra för att försörja mig under början av min fotografkarriär. Mitt allra första jobb var som mangelbiträde, jag var guide på Nääs slott, larmoperatör på säkerhetsbolag och trafikkoordinator på flygplats. Jag började frilansa 1987. År 2001 vidareutbildade jag mig till journalist och har gjort några år på dagspress, främst som fotograferande lokalreporter. Mitt hjärta är inom byggbranschen. Varje vecka kommer jag att dela med mig och berätta om ett fotografi, från alla år som jag har fotograferat just, betong.

Både 2012 och 2021 valdes Galway NUI, Engineering Building, till Irlands favoritbyggnad.Jag älskar Irland. Efter en misslyckad kärleksaffär via en datingsida på Internet, besökte jag för första gången Irland för många år sedan. Min ”kärlek” visade sig ha fler än mig. Bland annat Francis, hon har sex systrar och fem bröder! Vi var inte särskilt förtjusta i varandra först, men så småningom förstod vi att vi båda var bedragna och blev bästa vänner. Så ofta jag kan besöker jag den delen av västra Irland där Francis bor, Galway.

Där har jag välkomnats som en i familjen i den stora, brokiga syskonskaran där de flesta är gifta med barn.

Francis jobbar i en av Galways universitets häftiga byggnader delvis täckt av grön, ärgad plåt, som lärare för sjuksköterskor. Mitt emot  ligger en annan häftig byggnad, Galway NUI, Engineering Building, ingenjörsbyggnad blir väl översättningen. Det är en ingenjörs dröm med sin öppna konstruktion, många forskningslabb och  en arkitektur införlivad med ekologiska idéer, gör det här till ett landmärke.

Byggnaden har utmärkt sig genom sin arkitektur med finurliga lösningar som ett eget elsystem där eleverna kan följa i realtid hur mycket el som går åt, samt ett slags fläktsystem under takåsarna för bästa temperatur. Genom omsorgsfullt planering av byggnaden har förbrukningen minskat med 50 procent,

Det här besöket skedde under en period då jag levde med den så kallade attraktionslagen. I korthet, man förväntar sig att allt blir bra och så blir det det!

Jag tror nog mer det beror ens egen attityd. Om man är öppen för positiva förändringar och inte bara fokuserar på det som inte fungerar.

Säg att du behöver en parkeringsplats. Jag anlände till mässan Nordbygg ett år, då på Kistamässan i Stockholm. Tänkte självsäkert, ”jag kommer att få en p-plats”, trots mängder av trafik.  

Svängde av kön in i ett p-hus. Inte en enda plats. Vafalls? Funkar inte attraktionslagen? Väktare visade oss bilister ännu längre fram mot byggnaden. Och se! Där hade de precis öppnat upp en extra parkering, precis framför portarna till mässan!

Likadant när jag besökte NUI. Jag vandrade in på måfå, stannade i en korridor. En dörr öppnas. ”Söker du mig?”. Det visade sig vara en av professorerna som vänligt berättade om byggnaden och visade mig runt hela huset. Mina irländska vänner var imponerade när jag berättade om det spontana mötet.

”We are very passionate about this building. Den är viktig för oss som lever i Galway och oss irländare att vi har en sådan fin anläggning för alla framtida ingenjörer som utbildas här”, sa professorn bland annat.

Jag spelade in intervjuer via min telefon, fotograferade med en enkel Nikon Coolpix och filmade även lite. Men reportaget blev aldrig färdigt. En dag ska jag samla ihop materialet för här finns verkligen en speciell betongbyggnad att berätta mer om.

Lite Fakta

Engineeringbuilding är 14 300 kvadratmeter lång.

NUI Galway består av ett antal moderna byggnader och även den gamla universitetsbyggnaden finns kvar. 1845 öppnades dörrarna för 68 studenter.

I dag går här mer än 18 0000 studenter och NUI anses som ett av de 300 bästa universiteten världen över.

2012 blev byggnaden Folkets val, genom RIAI, Irish Architecture Awards.

2022 tilldelades NUI utmärkelsen Årets irländska universitet.

Vi ses nästa vecka!

I love betong

I love betong – Boel

Kamera: Nikon Coolpix P7800

Läs mer