MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Sista uppdraget för Tidskriften Betong

Boel Ferm

Det är mycket jag har fått göra för att försörja mig under början av min fotografkarriär. Mitt allra första jobb var som mangelbiträde, jag var guide på Nääs slott, larmoperatör på säkerhetsbolag och trafikkoordinator på flygplats. Jag började frilansa 1987. År 2001 vidareutbildade jag mig till journalist och har gjort några år på dagspress, främst som fotograferande lokalreporter. Mitt hjärta är inom byggbranschen. Varje vecka kommer jag att dela med mig och berätta om ett fotografi, från alla år som jag har fotograferat just, betong.

Vi visste det inte då. Journalist Margareta Redlund och jag som fotograf, men vårt reportage om den nya vattenparken och hotellet som Liseberg bygger i Göteborg, blev faktiskt vårt sista uppdrag för Tidskriften Betong. Tidningen har ju lagts ner och chefredaktör Roger Andersson har gått vidare till nya och spännande uppdrag. Bland annat den här webbsidan.

Det var som om alla tecken fanns där den här dagen. Vi visades sedvanligt runt men fick bara en plats att stå på där vi hade god utsikt med en enda vinkel. Det var bråttom, kanske misstog man oss för dagspress. Då är det snabba puckar som gäller, och man har kanske på sin höjd en helsida. På Tidskriften Betong hade vi oftast många sidor till vårt förfogande. Det skulle bli cirka tio. Med snygg layout av Jenny Almersdotter, plats för bilder, text och fakta om alla som medverkat. Arkitekt, byggare, entreprenörer med flera. Ett genomarbetat reportage med andra ord.

Det var en ovanlig dag. Margareta och jag kände att trots alla intentioner från pressansvarig så fick vi knappt till det. En vänlig man visade oss i alla fall lite mer av då pågående bygge. Var hissarna skulle vara, och den häftiga rutschbanan ner till hotellobbyn skulle gå.Liseberg Grand Curiosa Hotel kommer att bli Sveriges mest fantasifulla familjehotell med 457 rum. Det blir bland annat en ponnykarusell från 1923 i restaurangen, och Lisebergskänslan är menad att följa gästerna från incheckning fram tills de lägger huvudet på kudden. 

Vattenparken med namnet Oceana, får som hotellet en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination. Liseberg utlovar att ”det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag”.Med en badyta på nästan 6 000 kvm inomhus och 4 000 kvm utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner. Hotellet slår upp portarna lagom till Lisebergs 100-årsjubileum 2023. Jag kommer gärna som gäst. Jag är ju göteborgare och inbiten ”lisebergare”.

Läs mer