MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Vem sjutton är Kasper Salin? “En droppe i skogen”

Boel Ferm

Det är mycket jag har fått göra för att försörja mig under början av min fotografkarriär. Mitt allra första jobb var som mangelbiträde, jag var guide på Nääs slott, larmoperatör på säkerhetsbolag och trafikkoordinator på flygplats. Jag började frilansa 1987. År 2001 vidareutbildade jag mig till journalist och har gjort några år på dagspress, främst som fotograferande lokalreporter. Mitt hjärta är inom byggbranschen. Varje vecka kommer jag att dela med mig och berätta om ett fotografi, från alla år som jag har fotograferat just, betong.

Det undrade jag när jag mötte upp Roger Andersson i Göteborg, en solig oktoberdag, den 25:e närmare bestämt, år 2010. Vi skulle möta det årets pristagare av
Kasper Salin-priset.

Vi vandrade runt bland delvis en stinkande odör, ett vattenfall, vad som liknade röda sarkofager inne i själva byggnaden, läckert mönstrad betong, med mera. Vattenreningsverket Ryaverket. Även ”droppen” kallad på grund av sin ovala form och sina enorma fönster speglande omgivande natur och himmel.

Ett system av utomhusbassänger renar avloppsvattnet i Göteborg med omnejd. För den sista reningen av fosfor och kväve behövs så kallade skivfilter.

 

”Av en gängse kommunal verksamhet har gjorts en öppen demonstrationsanläggning
– som tydligt annonserar sig mot omgivningen och låter den omgivande skogen närvara i anläggningen”, skriver juryn i sin motivering.

 

DN skriver 2010:
”Arkitekturens viktigaste branschpris går i år till Ryaverket i Göteborg som renar avloppsvatten. Anläggningen är utformad som en vattendroppe just innan den spricker.
– Man kan säga att vi byggt ett gigantiskt kaffefilter, som renar vattnet, säger en glad och stolt PerEric Persson på KUB arkitekter, som utformat det vinnande förslaget.

 

Jag vet numera vem Kasper Salin är. I år gick ju Kasper Salin-priset till Filborna vattentorn i Helsingborg.


Lite fakta om du möjligen missat det, och nej, jag har tyvärr inte fotograferat det, än.

Arkitekt: Wingårdhs arkitektkontor.
Beställare: NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.
Vattentornet byggdes för att säkra vattenförsörjningen i nordvästa Skåne och stod färdigt 2020. Tornet är 40 meter högt och har en diameter på 90 meter. Det ligger i anslutning till naturreservatet Bruces skog och tornringens grönyta blir tillgänglig för allmänheten.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 genom en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin. Priset delas ut till ett byggnadsverk och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden.

Kasper Salin enligt Wikipedia:
Född den 18 november 1856 i Örebro, död den 23 juni 1919 i Stockholm, var en svensk arkitekt och amatörfotograf. Hans namn förknippas huvudsakligen med det efter honom uppkallade arkitekturpriset, Kasper Salin-priset.

Kamera: Nikon D500
Objektiv: 18 – 105 mm (18mm här)
Inställningar: ISO 250
Bländare: 8
Tid: 1/250

Vi ses nästa vecka!

I love betong – Boel

I love betong

Läs mer