MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Bästa betongen för bänkskiva?

Oskar Esping

Oskar Esping är teknisk doktor och arbetar på Thomas Concrete Groups C-lab. Han har under många år svarat på frågor från läsare på betong.se och i Tidskriften Betong. Här på Betongvärlden fortsätter han att vara expert.

Vi tänkte gjuta vår köksbänkskiva i betong. Och vi vill ha den i beige/naturvit/sandfärgat ungefär. Men vi är osäkra på hur vi ska blanda och vilka färger vi ska blanda för att få till den färgen, har du några tips? Vilken är den bästa betongblandningen för en bänkskiva?

/Anahita

Hej Anahita, det finns lite olika sätt att få till en ljus betong. Det enklaste är ofta att man har i lite vit pigment, upp till ca 6 procent (av cementvikten) titanoxidpulver, när man blandar betongen. Och för att då få lite mer beige ton kan det behövas gissningsvis 0,5 procent brunt pigment också (järnoxid). Pigment i pulverform finns att köpa på färghandeln, viktigt är att det är mineralisk typ, då organiska pigment inte funkar bra i betongens basiska miljö. 

Dock kan jag uppleva att pigmenterad vanlig grå betong, tenderar att få en lite ”onaturlig” nyans, och jag gissar att du är mer ute efter en mer naturligt ljus ton likt marmor eller sandsten. Då kan ett bättre alternativ vara att blanda en betong med vitcement, och tillsammans med gjutgrus vilka ofta brukar ha en brun ton, så borde du få den nyans du efterfrågar. 

Vill man ha riktigt ljus betong brukar man istället använda vitcement tillsammans med vit ballast (marmorkross, kalksten, dolomit, mm), och eventuellt vitpigment. Vitbetong finns att köpa på säck (20 kg) hos välsorterad bygghandel, och är sammansatt med vitcement och ljus ballast och brukar få en fin ”naturligt” ljus ton. Det funkar också mycket bra att pigmentera, så vill du ka lite mer beige ton kan du tillsätta lite brunt (järnoxod) pigment när du blandar betongen.

Jag föreslår att du testar lite först så det blir som du tänkt dig, exempelvis att gjuter upp en provbit med pigmenterad vanlig betong (exempelvis säckad fin/grovbetong) eller med vitbetong. 

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group.

Läs mer