Vår expert Oskar Esping svarar på en läsarfråga.
Man brukar ju anta RF=80% för betong utomhus när man ska anta nominell krympning i betong. Men om man har en betongplatta (vct =0,50) utomhus i kontakt med jord. Jag tänker att mht kapillärsugning och att betongen är tät (torkar långsamt) så vore det rimligt att anta en högre RF (minst 90%) för att inte erhålla en överdriven minimiarmeringsmängd enligt 1992-1-1.
Finns det några rekommendationer någonstans som jag kan hänvisa till för att motivera en högre RF än 80 %?
/Martin
Har du en “platta på mark”, utan underliggande isolering eller plast, brukar man räkna med att det är 100 % RF under betongen. Det kan givetvis vara lägre RF än så om marken är torr, ventilerat bärlager, direkt på berg, osv. Är det fuktig mark betongen är i kontakt med får man dessutom kapilläruppsugning som kan genomfukta betongen (uppnår kapillär mättnad).
Utomhus har betongytan kanske 80 % RF, men det beror också på om den utsätts för regn, vatten blir stående, väderskydd o.s.v.
Är det en tjock betongplatta och/eller lågt vct kan vatten ha ganska svårt att tränga in till mitten, och med betongens självuttorkning kan den komma ner i 75-90 % RF (beroende på vct), utan uttorkning mot omgivningen.
Så en betongplatta med vct 0,50 utomhus i kontakt med jord skulle jag säga att RF ligger på ca 98 % i nedre delen, 80 % i övre delen och 90 % i mitten. Så att anta en “medelfukt” på 90% är fullt rimligt.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.