MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Heidelberg Materials har skaffat en elektrisk betongbil som kan ta full last

100 procent elektriskt och full last

Heidelberg Materials har skaffat en elektrisk betongbil som kan ta full last

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Sedan december rullar den första helektriska betongbilen i Sverige som kan ta full last på Stockholms gator. Det nya fordonet ingår i ett samarbete mellan Volvo och Heidelberg Materials Northern Europe.

Syftet med samarbetet är att gemensamt undersöka och utveckla hur Heidelberg Materials lastningar och transporter kan lösas med hjälp av elektrifierade fordon.

– Vi håller på att gå över till en modernare och på sikt helt fossilfri fordons- och pumpflotta för att klimatanpassa våra transporter. Denna leverans är bara första steget, säger Per Berglund, vd för Heidelberg Materials Betong Sverige, som är användare av betongbilen.

Ellastbilar har redan funnits på marknaden i några år. Men detta är den första hundra procent elektriska betongbil som kan ta en full last betong. En laddning beräknas räcka till en dags leveranser, med en kortare laddning under lunch.

‒ Partnerskapet med Volvo har potential att driva på utfasningen av koldioxid genom hela vår värdekedja i norra Europa. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans för att identifiera och införa innovativa lösningar för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.

Enligt Heidelberg Materials står landbaserade transporter i norra Europa för totalt sex procent av klimatbelastningen i hela värdekedjan. En elektrifiering av fordonsflottan kan minska de årliga utsläppen väsentligt. Elektrifierade fordon ger en tystare och bättre arbets- och stadsmiljö.

Läs mer