MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
. I dag sätts 600 kilo tunga revfundament ut i Kosterhavet utanför Strömstad.

3D-skrivna korallrev i Kosterhavet

. I dag sätts 600 kilo tunga revfundament ut i Kosterhavet utanför Strömstad.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Nu ska Sveriges sista korallrev restaureras. I dag sätts 600 kilo tunga revfundament ut i Kosterhavet utanför Strömstad. Efter flera års forskning är nu de specialgjorda fundamenten, tillverkade av ConcretePrint i Tumba, klara och arbetet att återskapa levande korallrev i havet kan börja.

Fundamenten sänks ned till botten på 80-100 meters djup från fartyget Tyra. Med ombord på följebåten,R/V Nereus finns förutom ConcretePrints grundare Tobias von Haslingen experter och forskare som kan det mesta om kallvattenkoraller, svenska korallrev och projektet LIFE Lophelia.

slideshow image

Det är 28 rev som 3D–printats av ConcretePrint i företagets anläggning i Tumba.

– Det har varit ett spännande arbete att ta fram underlaget till de 28 reven säger Tobias v. Haslingen, vd, för ConcretePrint.

Arbetet började med ett telefonsamtal för 2,5 år sedan från forskaren Susanne Strömberg. Hon ville prova om 3D-utskrift kunde ge speciella förutsättningar för bosättningar av de svenska kallvattenskorallerna.

Största delen av arbete är nerlagt på att skapa en unik betong. Den som används innehåller endast 13 procent cement. Istället används ytterligare ett bindemedel i forma av slagg från Oxelösunds stålverk.

De 3D-utskrivna fundamenten är resultatet av ett mer än fem år långt samarbete mellan ConceretePrint och Heidelberg Materials. Tillsammans har företagen forskat om 3D-printad betong och dess användningsområden. Forskning har finansierats av Stockholms Byggnadsförening, Energimyndigheten, SBUF, Smart Build Environment, Vinnova.

Vidare har BoWilles byggmaskiner och Mikaela White och Bo Willes bidragit med kunskaper och detaljer kring pumpning av betong och blandningens krav på betongpumpar från Maltech. Krister Wulkan och Trollhättan Mineral, en del av Ragnsells, har bidragit med det speciella bindemedelt från Oxelösund som behövs för att kunna producera rätt typ av betong.

ConcretePrint drivs av Tobias von Haslingen och Lennart Lindgren. Lennart Lindgren driver Deventus, en prototypverkstad, som också har tillverkat delar till den stora 3D-skrivaren som ConcretPrint använder. ConcretePrint jobbar för en robotisering av byggproduktion och menar att 3D-utskrift av betong kommer att revolutionera byggbranschen.

Fakta om projekt Life Lophelia:

• Syftet är att restaurera sex platser i Kosterfjorden-Väderöfjordens Natura 2000-område där det tidigare funnits levande korallrev.
• I projektet har vi utvecklat en ny metod med “skräddarsydda” artificiella revstrukturer som ska ge korall-larverna bästa möjliga förutsättning att sätta sig fast och växa till korallrev. Strukturerna är också möjliga att producera på ett kostnadseffektivt sätt.
• Vi har också kartlagt bottnarna och olika miljöfaktorer i korallområdena.
• Inom projektet har vi även infört förstärkt skydd för korallerna genom totalt fiskeföbud i de områden vi ska restaurera.
• Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med Göteborgs universitet, med finansiering från EU:s LIFE-program och Havs- och vattenmyndigheten.
• Startade i september 2019, pågår till och med 2025.
• Revfundamenten är tillverkade av betong, 132 stycken är gjutna i Göteborg och 28 rev är 3D-printade i betong i Stockholm. Tillverkningen sker utifrån forskningsresultaten och på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland, LIFE Lophelia-projektet.

Läs mer