MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Allt fler behöver rådgivning

Byggföretagens rådgivning ökar

Byggföretagens rådgivning ökar

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Ärenden kopplade till arbetsbrist har fördubblats.

Under oktober i år tog Byggföretagens rådgivning emot 107 ärenden kopplade till arbetsbrist från sina medlemsföretag. Det kan jämföras med 44 inkommande ärenden samma månad förra året.

– Orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Det bistra konjunkturläget i bygg- och anläggningsbranschen påverkar allt fler av våra medlemsföretag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagens senaste konjunkturprognos minskar antalet sysselsatta i bygg- och anläggningsbranschen från 328 800 förra året till 312 400 nästa år.

– Vi vet också att när byggbranschen bromsar in så smittar det av sig på fler branscher. Därför krävs det skarpa åtgärder för öka bostadsbyggandet snarast möjligt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Dystra byggprognoser!

Läs mer