MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Årets Arkitekt!

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

I år har juryn tagit fram tre banbrytande projekt!

Årets Arkitekt i år har tre mycket intressanta projekt. Det ska bli otroligt intressant att höra dem föreläsa på Betonggalan den 17 november.
Juryn består av Tobias Nissen, Vera Arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter och Roger Spetz, Gatun Arkitekter.
Sponsor för priset är Pigmentec.
De nominerade är:

Johan Berg, Johan Berg Arkitekter, Moa Andrén & Tove Fogelström, AndrénFogelström och Tobias von Haslingen, Concretprint.

Johan Berg, RAW
Redan på sextiotalet prövades idén med flerbostadshus som lämnar så mycket frihet som möjligt till de boende att anpassa sitt hem, så som Däckhuset av Erik Friberger och Västra Orminge av Curman arkitekter. I denna intressanta tradition kan man se projektet Raw i Uppsala, där arkitekturen står för det nödvändiga: väderskydd, dagsljus, trygghet och komfort. Husets gestalt är sakligt uppbyggd, med finessrika detaljer som gör skillnad.

Moa Andrén och Tove Fogelström, Vårbergstoppens utsiktstorn
På en konstgjord topp med beställning ”gömsle för ornitologer” finns ett karaktärsfullt utkikstorn.
Lika självklar och sinnrik som snigelns skal, är denna byggnad formad utifrån cirkelns geometri och erbjuder besökaren både utsikt och skydd.
I ljuspigmenterad betong och välutformad detaljering har arkitekterna skapat en sinnlig liten byggnad som åstadkommer stor arkitektur.

Tobias von Haslingen, 3D-printade huset
Sveriges första 3D-printade betonghus är ett bevis på att byggindustrin inte behöver vara utesluten från den utveckling mot allt mer automatiserade processer som kännetecknar andra områden inom tillverkningsindustrin. Byggnaden visar att printtekniken kan öppna dörren till en ny formvärld där gjutteknikens begränsningar ersätts av den geometriska frihet och den materialverkan som den nya tillverkningsmetoden banar väg för.

Läs mer