MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Årets Entreprenör!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Betongentreprenörerna som är bäst i år!

Nu vet vi vilka som är de tre bästa betongentreprenörerna i år. Den 17 november vet vi vem som är bäst.
Juryn består av: Akin Barin, Swerock, Karin Pettersson, Bemix, Robert Lundström, Sveab, Daniel Jonsson, Sika och Magnus Johnsson, Sydsten.
Priset sponsras av Sveab.
De nominerade är:
Fredrik Player, Mohammed Ali och Tanel Pindi.F

Mohammed Ali, NCC
Vid Inre Hamnen i Norrköping har NCC gjutit cirka 500 meter kanaler, det vill säga nästan en kilometer med väggar. Utmaningarna har varit att bottenplattorna är två, tre meter under havet och det har varit en kamp mot inträngande vatten. Det har också varit en utmaning med arkitekter som har höga krav på finishen. Strax över 5 000 kubikmeter betong, cirka 1 000 ton armering. NCC har nästan helt uteslutande format utan att använda formstag, de har istället använt motgjutningsbockar från Peri.
De har även gjutit ett inströmningselement för att få ett bra inflöde på vatten i kanalerna. och ett stort tråg som ska bli en badplats som sitter ihop med kanalerna. På samma projekt har de även gjutit ett betongvalv över Motala ström samt cirka 600 meter ny kaj.  Åtta broar har placerats över de nya kanalerna. Nu gjuter de även stöd för en öppningsbar bro över Motala ström.

Fredrik Player, Player AB
Player AB har gjutit avancerade trappor till Plasticon Hotel i Göteborg, i varierande form och med inbyggd belysning. Projektet värt tre miljoner. På Lidingöbron i Stockholm har de gjutit 2 000 kvadratmeter borstad yta.
Fredrik har ett stort engagemang för branschen och har nominerats även 2020 för sina proffsiga utföranden, sitt breda kundnät och sin ”betongiga” personlighet. En förebild för alla unga yrkesmän i branschen. Han har även ryktet att vara bland de bästa i landet på mönsterbetong.

Tanel Pindi, Stom Konstruktion Södertälje
Tanel Pindi har med ett otroligt driv styrt projektet Lokstallarna i Hagastaden åt Einar Mattsson. Entreprenadsumman var cirka 80 miljoner kronor och slutkostnaden kring 100 miljoner kronor.Det var stora utmaningar under pandemin, då det ibland bara var sju av 35 man på plats.
Tanel Pindi började jobba på SKS, Stom Konstruktion Södertälje, 2018 är sedan förra året delägare.
Specifikt Lokstallarna började Tanel kalkylera 2020 och efter långa förhandlingar fick SKS uppdrager 2021 och det startade våren 2021. Tanel var där projektchef men även ytterst ansvarig för produktionen i detta ”one-of-a-kind-grundläggning.”
Det specifika i grundläggningen var att det ligger ovanför en tunnel för E4 mitt emot Karolinska Sjukhuset. Så alla laster skulle gå ner i tunnelväggarna och det blev långa spännvidder för de platsgjutna balkarna.
Under balkarna var det även brolager som gör det som en brokonstruktion fast det kommer vara bostäder ovan.
SKS var också lite av pionjärer att gjuta med ”slaggbetong” i samarbete med Swerock så de slapp kyla balkarna som sparade både pengar och tid. Under väldigt pressad tid och komplext jobb fick Tanel och resten av gänget ihop det, med bra samarbete med beställaren.
Här ser ni även några projekt Tanel gjort från ”ax till limpa” med godkända entreprenader.

Läs mer