MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betong som ballast

Betong som ballast

Betong som ballast

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Nytt betongsortiment med återvunnet råmaterial.

Heidelberg Materials nya produktsortiment, BIO Recycle (BIO R), använder återanvänd krossad betong som ballastmaterial i stället för jungfruligt material.

Inom BIO R finns tre nivåer med olika procentandel återvunnen ballast. Nivåerna definierar maxgränsen för återvunnen ballast utifrån givet användningsområde och exponeringsklass.

I vissa fall kan hela 25 procent återvunnen ballast av den totala ballastmängden användas. I alla konstruktionsdelar tillåter gällande regelverk idag 5 procent.

– Betongen som i dag används i BIO R är returbetong som krossas och blir till återvunnen betongballast (ÅVB), men på sikt kan det handla om att återanvända hela betongkonstruktioner, säger Jonas Axeling, marknadschef för Heidelberg Materials Betong Sverige.

Han ger exempel från kontinenten där Heidelberg Materials i Nederländerna har utvecklat en liknande produktkategori. I Sverige har produktutvecklingen skett under flera år där Heidelberg Materials levererat tusentals kubikmeter betong med upp till 5 procent återvunnen ballast.

– Nu lanseras vi BIO R som en ny del i vår produktportfölj. Först ut blir Stockholmsområdet, men på sikt ska vi erbjuda den i flera regioner, säger Jonas Axeling.

Lyckat med återvunnen betong

Läs mer