MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betongdrömmar på museum

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Välkommen på en utflykt till 1970-talets Finland.

Utställningen Betongdrömmar på Finlands Arkitekturmuseum i Helsingfors belyser arkitektur och tidsfenomen under 1970-talet.

Under det omstridda årtiondet tändes hoppet om ekonomisk tillväxt, välbefinnande och jämlikhet. Förorten var för många som flyttat till staden med arbetet den nya hemorten. I de moderna vardagsrummen njöt man av den ökade fritiden genom att titta på tv. I arkitekternas arbetsrum fick de samhälleliga drömmarna en konkret form – på ett mer effektivt sätt än någonsin förut.

Den nyligen öppnade utställningen på Finlands Arkitekturmuseum berättar om de ideal och samhälleliga framsteg som styrde arkitekternas arbete under den tid då välfärdssamhället byggdes, städerna växte och byggandet av bostäder var som livligast. Mycket av det gamla fick ge vika för större hus och mer effektiva trafikleder. Den industriella systemarkitekturen betonade upprepning och likformighet samtidigt som rutnätsplanen bredde ut sig åt olika håll.

Betongdrömmar vill få besökarna att föreställa sig hur de första invånarna kände inför ett välutrustat förortshem, byggt av betongelement med tillhörande lekparker. Utställningen, som visar skilda byggnadstyper som teatrar, stadshus, universitetsbyggnader, kyrkor, fabriker och vattentorn, utmanar besökaren att fundera över värdet av detta byggnadsbestånd idag, när det har nått en ålder där grundrenovering kan vara aktuell. Det är här mångsidigheten och pluralismen i tidens arkitektur öppnar upp för diskussion. 

Med Betongdrömmar fortsätter Arkitekturmuseets serie av utställningar som behandlar gångna årtiondens arkitektur. Den pågår till den 15 oktober 2023.


Läs mer