– Det känns fantastiskt att vi för andra året i rad kan välkomna kvinnor som vill testa att jobba i branschen under ett betalt utbildningsår. Det rekordstora intresset i fjol var långt över våra förväntningar och visar tydligt hur stort intresset är för byggbranschen bland kvinnor, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.
– Peab har som mål att vara ledande inom samhällsansvar. Då duger det inte att bara rekrytera från halva befolkningen. Genom satsningen på Byggåret har vi ökat andelen kvinnliga yrkesarbetare i organisationen samtidigt som vi sett ett antal positiva effekter på våra arbetsplatser, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.
Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår och liksom förra året kommer programmet att genomföras från norr till söder på orter där Peab ser störst behov av arbetskraft. Totalt handlar det om ett 30-tal lärlingsplatser på ett 15-tal orter.
När deltagarna har avslutat sitt utbildningsår med Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare. Byggårets nästa säsong startar i september 2024.
Mer information om ansökan finns på www.byggåret.se
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.