MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Byggnads tar krafttag

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Granskar 1200 arbetsplatser för att minska kränkningar i byggbranschen!

Sex av tio byggnadsarbetare vittnar om kränkningar på arbetsplatsen. I en majoritet av fallen är chefen en av dem som mobbar. Med start idag och en vecka framåt kommer över 1 200 arbetsplatser över hela landet att besökas, med särskilt fokus på att göra upp med machokulturen i branschen.

För sjätte året i rad storsatsar Byggnads under den europeiska arbetsmiljöveckan och fackförbundets skyddsombud genomför extrakontroller på arbetsplatser över hela landet. I år är det den psykosociala arbetsmiljön som ska ges extra uppmärksamhet.

–  Vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Byggnadsarbetare är ett framtidsyrke och med allt som ska byggas har branschen inte råd med en arbetsmiljö som riskerar att människor väljer bort yrket. Alla har rätt att må bra på jobbet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

En färsk undersökning från Byggnads visar på stora brister i byggnadsarbetarnas psykosociala arbetsmiljö. I undersökningen svarade 3 800 medlemmar på frågor om deras upplevelser av den psykosociala arbetsmiljön. Och resultatet var nedslående:

58 % svarar att det förekommit kränkningar på deras arbetsplatser.
20 % har utsatts för mobbning varav 10 % det senaste året. För kvinnor är samma siffra 28 % varav 20 % det senaste året. I 60 % av fallen är chef eller arbetsledare delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.
80 % uppger att de inte fått den hjälp och stöd de behöver av sin arbetsgivare när de kränkts eller mobbats.

Men undersökningen visar också att företagens rutiner gör stor skillnad. På företag som följer lagstiftning och föreskrifter är arbetssituationen betydligt bättre.

– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. All nödvändig lagstiftning finns redan på plats, men det är alldeles för få som följer den. Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Läs mer